Ga naar Content

Burgemeester Wienen: niet vier, maar één demonstratievak bij abortuskliniek

HAARLEM - De anti-abortusdemonstranten bij de Bloemenhovekliniek moeten voortaan in één vast demonstratievak gaan staan, op 25 meter van de achteringang. Dat laat burgemeester Jos Wienen weten in een brief aan de raad. Dat betekent dat de demonstranten, voornamelijk van Donum Domini, niet meer uit vier vakken kunnen kiezen, zoals de burgemeester eerder had besloten. Die beslissing leidde tot een hoop kritiek. 

Eén van de vier vakken was namelijk op ongeveer tien meter van de achteringang van de abortuskliniek. Daardoor zouden cliënten van de kliniek nog steeds lastig gevallen kunnen worden door anti-abortusdemonstranten, zo vinden meerdere partijen in de raad

De kliniek ligt op de grens van Heemstede en Haarlem. Burgemeester Astrid Nienhuis had eerder al besloten dat de demonstranten aan de Heemsteedse zijde aan de overkant van de weg moeten gaan staan, op 25 meter van de ingang. Dit naar aanleiding van klachten van bezoekers en de directie van de kliniek. De anti-abortusdemonstranten zouden zich namelijk te opdringerig gedragen in hun pogingen om vrouwen op andere gedachten te brengen. 

Anti-abortusdemonstranten op afstand van de kliniek - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Burgemeester Wienen worstelde met de kwestie, omdat hij veel waarde hecht aan zowel de privacy van de bezoekers als het recht op betoging. Uiteindelijk kwam hij met een voorstel om vier demonstratievakken aan te wijzen, waar de demonstranten er dan één van uit moesten kiezen. Dat leidde niet alleen in de raad tot forse kritiek, maar ook onder Haarlemmers zelf. Zo organiseerde Sterre Marrée eind januari een tegendemonstratie op de dagen dat de anti-abortusactivisten ook aanwezig waren. 

Sterre en haar vrienden protesteren tegen anti-abortusdemonstranten - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Eén demonstratievak op 25 meter

Na een gesprek met de burgemeester van Heemstede en nadat hij heeft gezien hoe andere gemeenten met dezelfde problematiek omgaan, komt Wienen terug op zijn besluit. Hij wijst nu dus één demonstratievak aan op 25 meter van de achteringang van de kliniek aan de Claus Sluterweg. Zo hoopt hij te voorkomen dat vrouwen nog hinderlijk aangesproken en achtervolgd kunnen worden en vindt hij dat hij voldoende recht doet aan 'zowel de persoonlijke levenssfeer van de bezoekers van de kliniek als het recht op betoging van de demonstranten.' 

'Vak te dicht bij kliniek'

Danny van Leeuwen van de Actiepartij zet zijn vraagtekens bij de laatste koerswijziging van Wienen. "Ik wil graag weten hoe ze dat gaan handhaven en wat er gedaan gaat worden als er toch weer sprake is van intimiderend gedrag." Hij vindt dat het aangewezen vak nog steeds te dicht bij de kliniek ligt.

Sterre Marrée heeft nog geen nieuwe tegendemonstraties aangekondigd bij de gemeente. Ze wil eerst weten wat de directie van de kliniek van het besluit van burgemeester Wienen vindt. Zelf zou ze het liefst een 'bufferzone' van 50 of 60 meter zien. "Zodat de bezoekers van de kliniek helemaal niet meer met de aanwezigheid van de demonstranten worden geconfronteerd."

De directie van de Bloemenhovekliniek was nog onbereikbaar voor commentaar. Directeur Rob Benschop vertelde eerder aan NH Nieuws dat hij het liefst helemaal geen demonstraties rond de kliniek wil. Op 17 februari gaat de Haarlemse raad opnieuw over het onderwerp in discussie met de burgemeester.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook