Start van hoofdcontent

Amstelland

NL
V

Boeren helpen met sneeuwbestrijding op de weg: "We hebben nu toch niets te doen"

9 februari 2021, 06.30 uur · Aangepast 9 februari 2021, 10.16 uur · Door Nicolai Brannan

HAARLEMMERMEER - Het  is ondertussen al twee dagen glibberen op de wegen in de provincie, maar zo'n dertig boeren uit dorpen als Nieuw-Vennep en Hoofddorp zorgen er in ieder geval voor dat de wegen in de gemeente begaanbaar blijven. "We hebben nu tenslotte toch niets te doen", vertelt Patrick. In het dagelijks leven boer, maar de afgelopen twee dagen ingehuurd als sneeuwschuiver.  

Boeren maken Haarlemmermeerse wegen sneeuwvrij - NH Nieuws

De boeren worden bijna ieder jaar ingehuurd door de gemeente Haarlemmermeer. Is het niet met sneeuwschuiven, moet er vaak wel gestrooid worden. Rob Blom coördineert de operatie en is de spil tussen de gemeente en de boeren als het gaat om sneeuwbestrijding. "Normaal gesproken heb ik een hoveniersbedrijf, maar jaren geleden hadden we hetzelfde probleem als de laatste dagen en gezegd: 'Dat moeten we slimmer doen'. Toen hebben we een uitrol gemaakt van jongens die de wegen in de gemeente vrij willen maken van sneeuw."

De groep maakt lange dagen. "We zijn gisteren om half vijf 's ochtends begonnen en doorgewerkt tot half een 's nachts. Vanmorgen weer om vijf uur begonnen en hoe laat het vanavond wordt weten we nog niet", vertelt boer Patrick uit Weteringbrug. 

Parkeerplaatsen en verzorgingstehuizen

Naast de wegen waarop de boeren ondersteuning bieden, worden ook parkeerplaatsen bij verzorgingstehuizen schoongemaakt: "Die mensen vinden het fantastisch dat ze veilig op hun werk aankomen en hun werk kunnen doen. Dat geeft altijd wel mooie reacties", vertelt Daan Geluk. Normaal werkzaam bij het bedrijf van Rob Blom, maar nu ingezet op de weg. 

Volgens Daan zegt het feit dat de boeren samenwerken en zich beschikbaar stellen voor de gemeente genoeg over het karakter van de boeren uit Haarlemmermeer: "Hup, handen uit de mouwen en gaan met z'n allen."

Amstelveen

Naast de wegen in Haarlemmermeer heeft ook de gemeente Amstelveen de hulp ingeroepen van de boeren. Ook daar zullen de gemeentelijke wegen sneeuwvrij gemaakt worden, met de inzet van boeren uit Haarlemmermeer. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]