Ga naar Content

Natuurijs breekt wetten: mogen we massaal het ijs op?

WATERLAND - Nu het nog kouder en het ijs steeds dikker wordt, groeit de schaatskoorts. Kunnen we vandaag of morgen massaal het ijs op? Of smelt de pret als sneeuw voor de zon door de coronamaatregelen. In de gemeente Waterland mag er gewoon geschaatst worden op de boerenslootjes en meertjes. Dat heeft de gemeente gisteravond besloten na een overleg met de ijsclub daar. 

Archieffoto schaatsen op de Gouwzee - Foto: NH Nieuws/Joost Lammers

In Amsterdam en in het Gooi geldt op drukke vaarwegen al een vaarverbod zodat er straks geschaatst kan worden. De gemeenten in het Gooi hebben een 'handreiking Schaatsen op natuurijs' opgesteld. Hierin staat wat wel en niet mogelijk is binnen de coronamaatregelen. Of deze er ook in Waterland komt, is nog onduidelijk.

IJstoerisme

De gemeente Waterland is de achtertuin van Amsterdam. Het meertje Het Havenrak met daaromheen kilometers aan waterwegen in Broek in Waterland is ideaal voor lange tochten op de ijzers. Zodra er geschaatst kan worden, is het ook ontzettend druk. Er komen zoveel schaatsliefhebbers op af dat ze drie jaar geleden de veiligheid niet meer konden garanderen: "Het is te druk op het ijs", riep ijsmeester Tjerk Doornenbal toen. Door de kou wordt het ijs dik genoeg voor iedereen, maar nu is corona het gevaar.

De gemeente Waterland en de ijsclubs hebben gisteravond tijdens een overleg besloten dat er gewoon geschaatst kan worden. "Het probleem is; wij hebben geen schaatsbaan in Broek en Waterland. Onze vereniging zorgt ervoor dat er veilig geschaatst kan worden op Het Havenrak en de omliggende slootjes", vertelt Willem de Roy van de ijsclub. "Dat het ontzettend druk kan worden, weten we van voorgaande jaren."

"Er komt een coronacoördinator op het ijs die de boel in de gaten houdt"

Piet ebbelaar- voorzitter ijsclub Broek in waterland

Voorzitter Piet Ebbelaar laat gisteravond aan NH Nieuws weten dat er op Het Havenrak net als voorgaande jaren een baan wordt gerealiseerd met koek en zopie, verlichting en, wie weet, zelfs muziek in het weekend. "We gaan er evengoed een gezellig boel van maken", zegt Ebbelaar enthousiast. "De koek en zopie worden take-away. We hebben met de gemeente besloten dat er een coronacoördinator op het ijs komt. Dat is iemand van ons die dan nauw contact heeft met de gemeente. Mocht het fout gaan, door te veel mensen dan wordt er ingegrepen."

De voorzitter van de ijsclub benadrukt dat er geen parkeergelegenheid is in het dorp. Voorheen werden er parkeerplekken gerealiseerd bij een boer in een weiland. Ebbelaar: "Parkeren in en rondom het dorp kan niet. De gemeente wil dat niet. Ook worden er geen planken onder de bruggen geplaatst voor een betere doorgang. Dit mochten we niet doen. Zo ontmoedigen we de toertochten."

Extra boa's

De gemeente zegt het KNSB protocol te volgen, dat wil zeggen afstand houden en geen tochten organiseren. "Qua handhaving zet de gemeente in op extra boa's net zoals als bij gewone dagjesmensen en we zijn nog in bespreking over matrixborden en hoe ze aan de slag gaan met auto's in de berm", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Weerman Jan Visser denkt dat het ijs vrijdag wel 18 centimeter dik kan zijn, zelfs de Gouwzee kan dicht gaan vriezen. 

Lees ook

Wat voor maatregelen er worden getroffen als er geschaatst kan worden op de Gouwzee is nog niet bekend. Daar wordt nog door de omliggende gemeenten over gesproken.

Schaatsbanen dicht

In Volendam kan er op de ijsbaan niet geschaatst worden, want er ligt geen water. Dit heeft het bestuur van de ijsclub besloten omdat ze bang zijn voor samenscholing en niet naleven van de coronamaatregelen. Ook in de regio Alkmaar blijven de schaatsbanen dicht. "We hebben dit met pijn in ons hart unaniem besloten. Simpelweg omdat we het niet kunnen handhaven", laat onder meer Jan Hoekstra van ijsclub Driehuizen weten aan NH Nieuws.

Toch wordt in Volendam massaal gebruik gemaakt van de ijsbaan. "Geen ijs maar sneeuwplezier op de baan", schrijft de ijsclub op hun Facebookpagina.

Foto: IJsclub Volendam

Gaan we iets meer naar het noorden van de provincie, naar Alkmaar,  dan is te zien dat veel schaatsbanen vooralsnog gesloten blijven. Dat laat onder meer Jan Hoekstra van IJsclub Driehuizen weten aan NH Nieuws. "We hebben dit met pijn in ons hart unaniem besloten. Simpelweg omdat we het niet kunnen handhaven."

In Grootschermer denken ze dat wel te kunnen en openen ze vanmiddag onder strikte voorwaarden de kleine ijsbaan. De grote baan blijft dicht en er zijn een aantal coronaregels opgesteld. Er ligt bijvoorbeeld een intekenlijst bij de ingang, en toeschouwers zijn niet welkom op de baan. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]