Schiphol

NL
V

Ultimatum voor Schiphol voorbij: "Werkonderbrekingen niet uitgesloten"

9 februari 2021, 06.16 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - Een deel van het personeel op Schiphol voert dinsdag 2 maart actie op de luchthaven. Dat meldt vakbond FNV. De directie van Schiphol kreeg in december een ultimatum van de werknemers: als de luchthaven de veiligheid, de werkomstandigheden en het loon van het grondpersoneel voor 1 februari niet heeft verbeterd, moet er rekening gehouden worden met stakingen.

De actievoerders bij Schiphol Plaza - NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

FNV liet vanaf 14 december, de dag dat het personeel het ultimatum aankondigde, een klok terugtellen tot 1 februari. Volgens FNV krijgt de bond alleen maar te horen dat de werknemers niet bij Schiphol moet zijn, maar bij de bedrijven waaraan ze het werk
uitbesteden. "Dat is dus onzin", zegt campagneleider Joost van Doesburg. "Het is de Schiphol Group die steeds lagere tarieven eist, de concurrentie opvoert en weigert sociale voorwaarden te stellen."

Op Schiphol zijn meerdere beveiligings-, schoonmaak- en afhandelingsbedrijven actief. Hoe meer bedrijven, hoe meer ze elkaar de tent uit concurreren, vindt FNV. Op Schiphol zijn zeven afhandelingsbedrijven, en daar komt waarschijnlijk een achtste bij. Die bedrijven zijn onder meer verantwoordelijk voor het inchecken van passagiers, het slepen en beladen van vliegtuigen.

Landingsbaan

FNV heeft voor de actie een video gemaakt waarin lichtjes op een landingsbaan te zien zijn die de woorden 'nooit meer onzichtbaar' vormen. Van Doesburg: "Iedere passagier ziet de medewerkers natuurlijk al, maar vanaf 2 maart gaat ook de directie van de luchthaven ze zien." Hoe de acties op 2 maart er precies uit gaan zien, is nog niet bekend, maar werkonderbrekingen zijn niet uitgesloten.

Een screenshot uit de actievideo - FNV

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]