Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Veel schaatsbanen blijven gesloten, clubs willen zich niet op glad ijs begeven

9 februari 2021, 07.00 uur · Aangepast 9 februari 2021, 08.10 uur · Door Priscilla Overbeek

DRIEHUIZEN - Verschillende ijsclubs uit de regio hebben vanwege de coronamaatregelen besloten hun schaatsbaan gesloten te houden. Dat laat onder meer Jan Hoekstra van IJsclub Driehuizen weten aan NH Nieuws. "We hebben dit met pijn in ons hart unaniem besloten. Simpelweg omdat we het niet kunnen handhaven." In Grootschermer denken ze dat wel te kunnen en openen ze vanmiddag onder strikte voorwaarden de kleine ijsbaan.

De Driehuizense ijsbaan, eind februari 2018 - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Het winterse weer en de langdurige kou zorgt voor flink wat schaatskoorts in de regio, maar ondanks dat de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) wedstrijden op natuurijs aanmoedigt, durven veel clubs vanwege de lockdown het risico niet te nemen. 

Zowel IJsclub Driehuizen als de Rijper IJsclub en IJsclub Akersloot laten weten dat het een moeilijke beslissing was. "We vinden het triest en heel jammer, maar hebben na kennisneming van de regels van de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond) toch besloten de landijsbaan niet te openen. Ook niet voor tieners en kinderen", aldus Driehuizer Jan Hoekstra.

Slootjes

Ook in Akersloot blijft de landijsbaan dicht. Toch is daar de schaatspret niet volledig verziekt. "Zodra het kan, gaan we aan de gang om de slootjes en meertjes sneeuwvrij te maken", vertelt Ben van Diepen van IJsclub Akersloot. 

In De Rijp hebben alleen minderjarigen de mogelijkheid om wat baantjes te rijden. "We zijn bezig met het verlichten van de ijsbaan voor de jeugd. Ook wordt deze week mogelijk een veldje door de brandweer onder water gezet", reageert Piet Slooten van de Rijper IJsclub. Voor de 18-plussers wil de club proberen een avondwandeling met fakkels organiseren.

Kleine landijsbaan open

Bij IJsclub Thialf uit Grootschermer gaat de kleine baan vanmiddag wel open voor jeugd van 17 jaar en jonger die lid zijn van de ijsclub. De grote baan blijft dicht en er zijn een aantal coronaregels opgesteld. Er ligt bijvoorbeeld een intekenlijst bij de ingang, en toeschouwers zijn niet welkom op de baan. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen een begeleider meenemen.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]