Ga naar Content

Melissa roeit Atlantische Oceaan over: "Daar hoef je niet per se man voor te zijn"

PURMEREND - In 43 dagen tijd roeide Melissa Vooren samen met drie andere vrouwen de Atlantische Oceaan over voor de 'Talisker Whisky Atlantic Challenge'. Ze waren niet alleen de eerste Nederlandse vrouwen die de oceaan overstaken, zij behaalden hiermee ook nog de eerste plaats in de race. "Dat was echt de kers op de taart", vertelt Melissa. 

Foto: Atlantic campaigns- Penny Bird

Van de Atlantische Oceaan naar de sneeuw en vrieskou, dat is een groot contrast. "Ik vind het stiekem niet erg, voordat ik wegging heb ik de schaatsen opgehaald. Daar heb ik ontzettend veel zin in", vertelt Melissa bij NH Radio. Ze is net teruggevlogen vanaf het eiland Antigua. 

"Op 12 december zijn we vertrokken vanuit La Gomera. Hiermee zijn we de eerste Nederlandse vrouwen die roeiend een oceaan oversteken. Die titel wilden wij heel graag behalen, dat is gelukt. En dat we ook de race hebben gewonnen, is een kers op de taart."

Toen de vrouwen uit de boot stapten op Antigua waren hun benen helemaal 'wobbly', ze wisten dat ze dat konden verwachten na zo'n lange tijd op zee. "We wisten dat er allemaal mensen vragen aan ons zouden stellen, maar je kijkt alleen naar je partner", vertelt Melissa. 

Het mooiste moment van de finish, was er vlak voor. "Er kwamen zoveel boten op ons af gevaren, dat was voor ons alle vier echt een moment dat je kippenvel kreeg. Er was zoveel aanmoediging. Je kunt het eigenlijk niet omschrijven, het was zo bijzonder."

Atlantic Dutchesses

Twee jaar geleden startten Melissa en Iris de stichting Atlantic Dutchesses. "De slogan is 'door vrouwen voor vrouwen' om zo het verschil te maken voor andere vrouwen in Nederland. Vanaf toen gingen we op zoek naar een goed team. We kenden elkaar nog niet persoonlijk, maar wel van de sloeproeiwereld. Zo kwamen Renate en Marieke erbij." 

"Bij het aangaan van dit avontuur hebben we afgesproken dat we een onderwerp wilden kiezen wat vrouw-gerelateerd was." Ze kwamen erachter dat Hester den Ruijter van het UMC Utrecht onderzoek doet naar het vrouwenhart, en dat doel koppelden ze aan de race. De vrouwen wilden ook een boodschap naar andere vrouwen uitstralen. "Als je een droom hebt, hoe zwaar het ook is, dat kunnen wij als vrouwen. Je hoeft niet per se een man te zijn om zo'n zware race te kunnen doorstaan."

Leven aan boord  

De vier vrouwen hebben zo'n 5.000 kilometer afgelegd met een roeiboot. "De boot is 9 meter lang, aan de voorzijde en de achterzijde zijn twee slaapvertrekken. In het ene slaapvertrek zit ook apparatuur." Groot was het niet, vertelt Melissa, maar een van de vrouwen kon languit liggen.

Foto: Atlantic campaigns-Penny Bird

Van tevoren bereidde het team zich goed voor. "Het leven aan boord was eigenlijk vrij eenvoudig. Veel mensen lijkt het ontzettend zwaar, fysiek waren we natuurlijk goed getraind. De eerste drie weken vlogen voorbij, daar waren wij ook door verrast. Het leven is zo eenvoudig, je weet dat je twee uur gaat roeien en dan ben je weer twee uur vrij. Het was zo'n strak schema."

Het was soms zwaar, maar de vrouwen hadden het onderweg vaak gezellig met elkaar. "We hebben een hoog humor gehalte en we deden veel spelletjes. Bijvoorbeeld bij een nachtshift waarin ik soms in slaap viel." Tijdens die momenten zag Melissa soms ook rare dingen die er niet waren. "Dan zei ik tegen Marieke: 'die schildpadden hier aan boord, kun je die ook weghalen?', of ik viel helemaal in slaap en van mijn stoeltje. Ik vind het mooi dat ik ook die momenten mee heb mogen maken."

Het team heeft verschillende filmpjes van hun avontuur gemaakt en op Youtube gezet. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]