Ga naar Content

De provincie kleurt wit: wanneer kunnen we de eerste sneeuwvlokken verwachten?

Nog even wachten en de eerste sneeuwvlokken zullen Noord-Holland bereiken. Volgens weerman Jan Visser gaat de eerste sneeuw vanavond rond een uur of acht vallen.

Eerste meters met de slee in de sneeuw - Foto: Nick Renooij

KNMI heeft het weeralarm voor morgen op code rood gezet. Op de meeste plaatsen in Noord-Holland zal vanavond vooral lichte sneeuw vallen. "De regen vanuit het zuiden gaat vanavond in Noord-Holland over in sneeuw." Deze sneeuwval blijft volgens Visser de hele nacht en morgenochtend doorgaan. Vanavond zal de temperatuur dalen naar -5 graden Celsius.

Morgenochtend

Als we morgenochtend ons warme bed verlaten, worden we verrast met een fijne laag sneeuw. "In de Noordkop en Texel zal er twee á drie centimeter sneeuw vallen. In Haarlemmermeer en het Gooi rond de tien á twaalf centimeter", vertelt Visser.

De hele dag door zal er een stevige wind zijn. Over een groot deel van Noord-Holland zal er windkracht 6 en 7 ontstaan. Bij het IJsselmeer zelfs windkracht 8. Dit zorgt volgens Visser voor een koude gevoelstemperatuur. "Het is niet echt een prettig gevoel en het zal aanvoelen als -15 graden." 

Sneeuwballen gooien

Ook al willen we volop genieten van de sneeuw. Rijksoverheid heeft - met het oog op het winterweer van de komende dagen - de coronaregels rondom 'het genieten van een pak sneeuw' op de website gedeeld. Je mag naar buiten met je eigen huishouden, of met één persoon van buiten het huishouden. Dat betekent dat sneeuwballen gooien met het eigen huishouden mag, of schaatsen of sleeën met één vriend of vriendin.

Schaatswedstrijden zijn verboden. Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, kan een burgemeester maatregelen nemen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.