Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Zeven Extinction Rebellion-activisten aangehouden bij protest op Schiphol

6 februari 2021, 11.03 uur · Aangepast 6 februari 2021, 17.08 uur · Door Jouri Bakker & Doron Sajet

SCHIPHOL - Uit onvrede met de veronderstelde bijdrage van de luchtvaart en Schiphol aan de klimaatcrisis doken actievoerders van Extinction Rebellion vanochtend op verschillende plekken op de luchthaven op. Een deel van hen voerde zelfs actie achter de paspoortcontrole, zo bleek uit een livestream op Instagram. Zeven actievoerders zijn in de boeien geslagen. 

Foto: Extinction Rebellion protesteert op Schiphol

"Ik heb het gevoel dat ik gesponsord word om te vliegen", zei één van de actievoerders in de stream. Ze vertelde dat ze voor 44 euro een ticket voor een drie uur durende vlucht heeft gekocht, waarmee duidelijk wordt hoe dat deel van de zelfbenoemde rebellen door de paspoortcontrole is gekomen. 

"Als milieuactivisten gaan we straks dus vliegen, naar een bestemming in Europa, gesponsord dus. Iedereen vliegt hier alsof het de normaalste zaak van de wereld is." Inmiddels is duidelijk dat de actievoerders een ticket hebben voor een vlucht met maatschappij Tarom naar de Roemeense hoofdstad Boekarest. "Ik vermoed dat ze niet zullen gaan zitten als ze geboard zijn", zegt luchtvaartverslaggever Doron Sajet, die op Schiphol aanwezig is. 

Artikel gaat verder onder tweet.

Behalve achter de paspoortcontrole zijn er groepen activisten op Schiphol Plaza en in vertrekhal 2 bij de incheckbalies, ziet Sajet. Sommige protesteren met spandoeken, waarop onder meer de rol van KLM ter discussie wordt gesteld. 

Een deel van de actievoerders in de vertrekhal heeft zichzelf vastgeplakt, een methode die Extinction Rebellion vaker gebruikt om te voorkomen dat hun protest binnen no-time wordt beëindigd. 

Rond 12.00 uur liet de marechaussee NH Nieuws weten dat er zeven activisten zijn aangehouden, van wie vijf voor vernieling (zij die zich hadden vastgeplakt) en 2 voor huisvredebreuk.

Artikel gaat verder onder de video.

Klimaatactie op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Niet gecontroleerd

Niet alle actievoerders hebben een ticket gekocht, zo laat een van hen aan NH Nieuws weten.  Daarmee rijst de vraag hoe zij de luchthaven hebben betreden, want officieel is Schiphol momenteel vanwege de coronacrisis alleen toegankelijk voor passagiers. "Ze zijn blijkbaar niet gecontroleerd", aldus Sajet, die van de actievoerders heeft gehoord dat de meesten met de trein naar de luchthaven zijn gekomen. 

Schiphol laat in een reactie weten dat de actievoerders die de paspoortcontrole zijn gepasseerd niet zijn tegengehouden 'omdat ze zich voordeden als reiziger met tickets en paspoort'. 

Protest mag doorgaan

Hoewel de actie aanvankelijk om 12.00 uur moest worden beëindigd heeft burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer inmiddels toestemming gegeven om het protest op Schiphol Plaza voort te zetten. Voorwaarde is dat de coronamaatregelen worden nageleefd, meldt de Marechaussee op Twitter

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]