Noord-Holland

NL
V

Her en der maatregelen om corona-kater door sneeuwpret te voorkomen

6 februari 2021, 12.17 uur · Door Jouri Bakker

NOORD-HOLLAND - Met de naderende sneeuw in het vooruitzicht, worden her en der in de provincie maatregelen genomen om al te grote drukte te voorkomen. Met een pak sneeuw klinkt het aanlokkelijk om de natuur in te gaan, maar als we massaal naar dezelfde plekken toegaan, spelen we het coronavirus in de kaart en is de lockdown mogelijk voor niks geweest, zo is de gedachte. 

AdobeStock/Sandra van der Steen

In een fanatiek sneeuwballengevecht is het natuurlijk geen enkel probleem om anderhalve meter afstand te bewaren. Maar als we massaal hetzelfde heuveltje kiezen om vanaf te sleeën, wordt dat al een lastiger verhaal. 

Dat is precies waar de gemeente Bergen bang voor is. Vanwege de populariteit van het klimduin in Schoorl, verwacht de gemeente dat het daar 'door alle slee-fans erg druk kan worden'. "Daarom staan er zondag bij het klimduin twee beveiligers", kondigt Bergen in een bericht op Facebook aan. "Wordt het te druk op die plek, dan verwijzen zij bezoekers naar alternatieven: een andere plek in het duingebied van Schoorl of de grote parkeerplaats bij Hargen aan Zee, ook daar kun je mooi sleeën." 

Kopje van Bloemendaal

Ook Bloemendaal verwacht drukte, vooral bij het Kopje van Bloemendaal. Burgemeester Elbert Roest liet daarom eerder deze week al weten dat 'met pijn in het hart' sleeën op de hotspot moet verbieden. Waar tijdens andere winterse periodes het Kopje wordt afgezet om liefhebbers volop de gelegenheid te geven ervanaf te roetsjen, gebeurt dat deze week niet. 

PWN, dat de Kennemerduinen beheert, heeft laten weten de parkeerplaats bij Koevlak in Overveen af te sluiten, in de hoop daarmee bezoek aan het gebied te ontmoedigen en grote drukte te voorkomen. Hetzelfde geldt voor de ingang van het duingebied aan de Zandvoortselaan. "Als de parkeerplaatsen vol zijn, worden deze afgesloten", aldus een woordvoerder van de gemeente Zandvoort. "Dat wordt aangegeven met hekken en borden."  

Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos in Amstelveen verwacht geen problemen met drukte, zo blijkt uit een Facebook-post. Het uitgestrekte bos spoort mensen juist aan om de komende dagen een sneeuwpop te komen maken. 

Artikel gaat verder onder de post

Behalve de sneeuw lijkt ook natuurijs de komende dagen op veel belangstelling te kunnen rekenen. Natuurijsbanen mogen wel open, al mogen ze geen bezoekers lokken met
koek-en-zopie en geen omkleedfaciliteiten bieden. 

IJsmeester Jan Koene uit Jisp zei eerder deze week dat hij er goed ziek van was dat de échte, ouderwetse ijspret door de coronamaatregelen in het water valt.

Bovendien dreigt de ijspret ook onder te sneeuwen. Omdat de winterse periode met een flink pas sneeuw begint, bestaat het risico dat het natuurijs op veel plekken in onze provincie niet tot de gewenste veilige dikte zal aangroeien. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]