Start van hoofdcontent

TEXEL

nl

Plan: megadam bouwen die Noordzee afsluit en beschermt tegen zeespiegelstijging

8 februari 2021, 07.00 uur · Aangepast 8 februari 2021, 13.24 uur · Door Rogiér Dankerlui

NOORD-HOLLAND - De bouw van een megadam die de Noordzee afsluit is volgens oceanograaf Sjoerd Groeskamp van Texel de enige oplossing wanneer er niks wordt gedaan aan de klimaatverandering. Het ontwerp van deze 'Noord-Europese Afsluitdijk' is behalve een mogelijke oplossing vooral ook een waarschuwing.

Sjoerd Groeskamp - NH Nieuws

Sjoerd Groeskamp heeft het plan voor de megadam samen met zijn Zweedse collega Joakim Kjellson opgesteld. Een artikel hierover is inmiddels verschenen in een wetenschappelijk tijdschrift. "De dam draagt bij om te visualiseren wat er zou kunnen gebeuren als we niets aan klimaatverandering doen," zegt Groeskamp.

In het plan staat dat de dam 630 kilometer lang moet worden. De dam bestaat eigenlijk uit twee stukken. Het eerste gedeelte loopt van het westpuntje van Frankrijk naar het Zuidwesten van Engeland en is 160 kilometer lang. Het tweede gedeelte is maar liefst 475 kilometer lang en loopt van het noorden van Schotland naar het westen van Noorwegen.

De rode strepen op de kaart geven aan waar de megadam kan komen. 

Foto:

"Daarmee sluit de dam de hele Noordzee en de Baltische Zee af. Alle daaromheen liggende landen worden op die manier beschermd tegen zeeniveaustijging", aldus Groeskamp die verbonden is aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De kosten van het project bedragen naar schatting 500 miljard euro.

De verwachting is dat de zeespiegel de komende eeuwen flink wat meters zal stijgen. Oceanograaf Groeskamp ziet dit plan voor een megadam dan ook als waarschuwing.

"Ik wil niet dat die dam er komt. Ik ben er zelf eigenlijk heel erg tegen. Ik wil vooral laten zien wat er kan gebeuren als we niet op tijd aan klimaatsverandering doen. Want dan kan het zo zijn, dat we aan dit soort grote oplossingen moeten gaan denken om onszelf te kunnen beschermen."  

Strijd tegen het Water

Op donderdag 11 februari hebben we het een uur lang over de waterveiligheid van Nederland: hoe is die nu en wat moeten we doen om die ook in de toekomst op peil te houden. Dat doen we met een documentaire over de Afsluitdijk en een talkshow met deskundigen op gebied van klimaat en waterveiligheid.

Kijk om 16u, 21u of 23u. Op ons TV-kanaal of via de website.

Bekijk al onze artikelen over dit thema hier.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]