Ga naar Content

Na winterstalling op strand 'openen' zomerpaviljoens de deuren

ZANDVOORT/BLOEMENDAAL AAN ZEE - Het verloopt deze eerste week van februari anders dan andere jaren op het strand van Bloemendaal aan Zee en Zandvoort. Normaal mogen de zomerpaviljoens vanaf 1 februari weer opgebouwd worden, maar dat is nu niet aan de orde. Een groot deel van de paviljoens mocht namelijk tijdens de wintermaanden op het strand blijven staan om opbouw- en afbreekkosten te besparen. 

Zomerpaviljoens in Zandvoort 'openen de deuren' - Foto: NH Nieuws

Normaal rijden in februari de shovels af en aan over het strand en wordt er druk getimmerd en geboord bij de paviljoens. Dat is nu een stuk minder het geval in Bloemendaal aan Zee. Bij beachclub Bloomingdale worden bij het terras wel wat werkzaamheden verricht en bij strandpaviljoen Woodstock wordt er vooral binnen werk verzet. De hoofdgebouwen van beide paviljoens mochten deze winter op het strand blijven staan. Losstaande containers moesten wel elders opgeslagen worden.

Een nieuw gerecycled decor

Houten schotten moesten de zomerpaviljoens beschermen tegen het opstuivende zand, maar ze hebben het allemaal 'overleefd'. Echte stormen bleven ook uit. De paviljoenhouders waren regelmatig in hun zaken aanwezig. "Wij zijn deze winter vooral met een creatief proces bezig geweest, dat was dan wel weer een leuk aspect", vertelt Farah Khan van Woodstock. "We maken een heel nieuw decor binnen en daarbij recyclen we vooral de materialen die we al hadden. Dat scheelt ook weer kosten", vertelt ze. Dat ze kosten kunnen besparen, na een onrustig seizoen met beperkte omzet, is nu belangrijk. Ze is daarom ook blij dat het paviljoen deze winter op het strand mocht blijven staan.

Farah Khan over de kostenbesparing door niet te hoeven afbreken en opbouwen:

Farah Khan van strandpaviljoen Woodstock in Bloemendaal aan Zee - NH Nieuws

Natuurlijk willen Farah en de andere medewerkers van Woodstock zo snel mogelijk weer aan de slag voor hun gasten. Ze mogen voorlopig alleen 'take-away' buiten het paviljoen aanbieden, maar daar wachten ze nog even mee. "Het wordt komend weekend koud en het gaat sneeuwen, dus dan zal het ook niet zo druk zijn op het strand", vertelt ze. Bovendien kan de vrieskou een negatief effect hebben op de leidingen buiten, dus wachten ze liever nog even. Ook dat scheelt weer wat kosten.

Onzekerheid

Een feest of festival bij Woodstock zou ze fantastisch vinden, maar Farah ziet het nog niet zo snel gebeuren in Bloemendaal aan Zee. "Het zou mooi zijn als dat aan het einde van het seizoen toch weer mogelijk is." Zij en haar collega's wachten ondertussen maar weer af wat er de komende weken allemaal gaat gebeuren. Opnieuw een hoop onzekerheid, waar ze vorig jaar ook veel mee te dealen hadden. En dat is mentaal af en toe best zwaar, als je telkens maar niet weet waar je aan toe bent.

Farah Khan over de onzekere situatie, die voor Woodstock niet te lang meer moet duren:

Farah Khan van strandpaviljoen Woodstock in Bloemendaal aan Zee - NH Nieuws

Even verderop, in Zandvoort, is Beau van Haren van strandpaviljoen Vooges ook druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe zomerseizoen. Ook hij en zijn collega's hebben de winterperiode gebruikt om de zaak van binnen op te knappen, want ook Vooges hoefde niet afgebroken te worden. "We hebben alles geverfd, in de lak gezet, de bar is vernieuwd. En we hebben natuurlijk keihard getimmerd aan een nieuwe buitenbar."

Die buitenbar gaat, als het aan Van Haren ligt, de komende dagen flink bezocht worden, als afhaalpunt voor 'take-away'. "We gaan echt rammen, we zijn blij dat we onze vaste gasten weer kunnen ontvangen." Al zal dat voorlopig nog wel alleen in de buitenlucht zijn voor 'take-away'.

De in de winter gebouwde buitenbar bij paviljoen Vooges - Foto: NH Nieuws

Van Haren is optimistisch over de komende maanden. "Ik ga geen prognose doen, want meestal zit ik ernaast", lacht hij. "Maar als we weer open mogen, bijvoorbeeld half maart, dan wordt het denk ik echt een gekkenhuis. Eén groot feest, maar het zal aan het begin nog wel met dertig man zijn waarschijnlijk.

"En als het dan komende maanden ook nog eens mooi weer wordt en de toeristen mogen weer komen, dan zou het wel eens het beste jaar ooit kunnen worden." Aan vertrouwen hier op een regenachtige dag in Zandvoort geen gebrek, het financiële plaatje ziet er volgens Van Haren ook nog gunstig genoeg uit. "De klap is heel hard, maar we houden onze kop wel boven water."

Volgens Beau van Haren heeft het paviljoen de overwintering op het strand goed doorstaan:

Beau van Haren van strandpaviljoen Vooges in Zandvoort - NH Nieuws

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook