Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Lof voor bouw Alexiatunnel: meest 'bewuste' bouwproject van Nederland

3 februari 2021, 16.54 uur · Door Sjoerd Stoop

HILVERSUM - De bouwplaats van de Hilversumse Alexiatunnel aan de Oosterengweg is de meest bewuste bouwplaats van Nederland. De aanleg van de tunnel voor de HOV-busverbinding heeft de Bewuste Bouwers Trofee gewonnen, een prijs voor bouwplaatsen waar bewust wordt werkt en rekening wordt gehouden met bouwers, de omgeving en omwonenden. 

Foto: De bouw van de Alexiatunnel - HOV in 't Gooi

De tunnel wordt aangelegd voor de komst van de snelle busverbinding tussen Hilversum en Huizen. Naast de aanleg van de tunnel wordt er gewerkt aan onder meer een natuurbrug en de vrije busbaan over Anna's Hoeve. 

Vooral voor de bouw van de tunnel is veel lof. De bouwplaats van de tunnel is een van de 270 onderzochte bouwplaatsen door heel Nederland. De bouwplaats scoort het hoogst op veiligheid, duurzaamheid, omgevingsbewustzijn en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Geen hinder

Dat komt onder meer omdat er bij de bouw op gelet wordt dat buurtbewoners zo min mogelijk hinder ondervinden van de bouw. Met speciale technieken wordt er trillings- en geluidsarm gewerkt. Daarnaast wordt zand uit de bouwkuip met persleidingen naar de verderopgelegen natuurbrug gebracht om daar te gebruiken. Dat scheelt hinder door bouwverkeer. Dat alles terwijl de bouw van de tunnel wel veel impact heeft voor de buurt: er wordt letterlijk in de voortuinen van de buurt gewerkt.

Gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland is trots op de prijs. "De jury bevestigt hiermee het belang van de goede relatie die het team heeft opgebouwd met de inwoners, ondanks de soms forse werkzaamheden. Dat is mede te danken aan onze hechte samenwerking met BAM Infra, ProRail en de gemeente Hilversum", reageert hij. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]