Ga naar Content

Horeca teleurgesteld over gebrek aan perspectief voor heropening: "Het is een drama"

NOORD-HOLLAND - Met een kopje koffie in een gezellige kroeg naar mensen staren of met vrienden een biertje drinken in je stamcafé: het voelt inmiddels als iets uit het verleden. Al sinds 14 oktober staan in de horeca de krukken op tafel en tijdens de persconferentie van gisteravond werd met geen woord gerept over een mogelijke heropening. Horeca-ondernemers reageren terneergeslagen op het gebrek aan perspectief voor hun branche. "We staan helemaal achteraan." 

Een coronaproof terras in Haarlem - Foto: BSR Agency / Helene Wiesenhaan

"We voelen ons net als een jongetje in de klas dat door de juffrouw wordt vergeten", schetst Rob Baltus van de Koninklijke Horeca Nederland regio Noord-Holland het gevoel dat de boventoon voert bij horeca-ondernemers. 

"We staan helemaal achteraan, terwijl we enorm gelobbyd hebben en veel gesprekken hebben gevoerd. We hebben veel dingen aangedragen om de boel goed te sturen maar het is een drama. De appgroep stond gisteravond roodgloeiend. Iedereen dacht half maart. Het is erg frustrerend", vertelt Baltus aan NH Radio

"Als tien mensen in een winkel kunnen om iets te passen, kunnen ze ook een hapje komen eten"

Rob baltus, KHN regio Noord-holland

"Vandaag hebben we weer een gesprek met de partijvoorzitter van de VVD en we gaan er hard in, want dit is niet goed. Ik verwacht dat we pas eind april, begin mei open kunnen. We willen het liefst dat de horeca gelijk wordt gesteld met de winkeliers. Als tien mensen in een winkel kunnen om iets te passen, kunnen ze ook een hapje komen eten", vertelt Baltus. 

Kroegbaas Pieter Kors van café ‘t Helletje in Weesp keek gisteravond ook naar de persconferentie. Hij is inmiddels wel gewend dat er over de horeca niet wordt gerept. "Ik sta er niet van te kijken dat er over onze branche niet wordt gesproken. Ik heb altijd al gezegd dat het niet eerder wordt dan 1 april voordat we open mogen. Alles wat daarvoor zit, is mooi meegenomen", aldus Kors. 

"Maar het is natuurlijk wel weer een enorme tegenvaller. Wij hebben heb geluk dat we nog eten kunnen rondbrengen, maar als je echt alleen natte horeca hebt, dan is het heel zwaar." 

"Ik heb personeel dat staat te branden om te werken. Ze worden helemaal dol"

rogier jansen, 't Raedthuys

Rogier Jansen van café 't Raedthuys in Bussum heeft halverwege de persconferentie weggezapt. "Voorheen keek ik altijd aandachtig. Nu keek ik tijdens het eten met een half oog over wat voor lulkoek ze nu weer uitkramen", vertelt hij. 

"Ik heb personeel dat staat de te branden om te werken. Ze worden helemaal dol. Vorig jaar zijn we een paar maanden open geweest en ik heb altijd al geroepen dat we dit jaar pas in mei open kunnen."

Buitensporig

Jansen vindt dat de zijn branche buitensporig hard wordt geraakt. "Ik denk als ondernemer. De gezondheid van Nederland staat voorop, laat dat duidelijk zijn. Maar er is zo weinig visie en perspectief. Winkeliers beginnen te mekkeren dat ze dicht zijn, ik zit al sinds maart met een pand waar ik de huur van moet betalen!"

"Het is frustrerend als een minister beslist over je lot. Ik vermaak me verder wel, en we overleven het. Ik heb mijn zaak al twintig jaar. Maar je zal maar net een paar maanden open zijn", aldus Jansen. 

Beluister hieronder het hele gesprek met Rob Baltus van de Koninklijke Horeca Nederland

Luister hier het hele gesprek met Rob Baltus - NH Nieuws

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.