Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

Derde aanhouding voor datadiefstal bij GGD

2 februari 2021, 18.21 uur · Door Redactie

AMSTELVEEN - De politie heeft vanmiddag een derde persoon aangehouden in verband met het datalek bij de GGD. Het gaat om een man van 25 jaar uit Amstelveen. Hij wordt, net als de twee andere mannen die al opgepakt zijn, verdacht van het te koop aanbieden van persoonsgegevens uit een computersysteem van de GGD dat gebruikt wordt voor de registratie van coronatesten.

Foto ter illustratie

Eerder pakte de politie al een 21-jarige man uit Heiloo op en een man uit het Zuid-Hollandse Alblasserdam.

Op vrijdag 22 januari kregen politie en het OM meldingen van de GGD en een journalist van RTL dat er op Telegram persoonsgegevens uit een GGD-systemen te koop zouden worden aangeboden. De oorzaak zou liggen in de exportfunctie van het systeem, waarmee gegevens van geteste personen uit het systeem gedownload en doorgestuurd kunnen worden. Te veel medewerkers bleken daartoe toegang toe te hebben.

Na de onthullingen van RTL besloot de GGD vorige week om de exportfunctie grotendeels uit te zetten, meldde de NOS afgelopen weekend. Ook een andere functie waarmee gegevens uit het systeem konden worden gehaald, de printfunctie, is tijdelijk uitgeschakeld.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]