Ga naar Content

Gerelateerde videos

NH Airtime: Op zoek naar de beste bak koffie voor in de cockpit

SCHIPHOL - Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) start volgende week een wetenschappelijk onderzoek naar koffie in de cockpit. Het NLR wil weten welk effect verschillende soorten koffie hebben op de alertheid van piloten. Het koffie-experiment is een van de vele onderzoeken die gedaan worden om vliegers zo veilig mogelijk aan het werk te houden.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De piloten én de onderzoekers weten van te voren niet welke koffie er wordt geschonken, om niemand onbedoeld te beïnvloeden. Het uiteindelijke doel van alle onderzoeken is om de waakzaamheid van vliegers te bevorderen.

Zeker nu, tijdens de coronapandemie, wordt er veel gevraagd van piloten. Waar ze voor de crisis voorspelbare roosters hadden met vaak lange rustperiodes op verre bestemmingen, hebben ze nu veel te maken met korte verblijven, onregelmatige schema's en meer stress door de voortdurende onzekerheid in de luchtvaartsector.

Vliegsimulator

NH Airtime ging langs bij het NLR, waar de onderzoekers zich al jaren bezig houden met veiligheid, vermoeidheid en alertheid in de cockpit. De wetenschappers hebben daar een heel arsenaal aan meetinstrumenten voor, waaronder polsbandjes, caps die hersengolven meten, eyetrackers, en een full size vliegsimulator.

Naast koffie, wordt er ook onderzoek gedaan naar andere maatregelen die als doel hebben piloten zo fit mogelijk aan het werk te kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan voedingssupplementen, het aanpassen van werk- en rusttijden, en ondersteuning door middel van Artificial Intelligence (AI).

Op het Youtube-kanaal van NH Airtime vind je alle voorgaande uitzendingen en langere uploads van nieuwe vliegtuigen, airlines en lounges op Schiphol. NH Airtime wordt ook iedere eerste en derde dinsdag van de maand op het televisiekanaal van NH uitgezonden, om 17.50 uur (met herhalingen tot en met de volgende avond).