Ga naar Content

De Peiling: Moet gemeente sociale huurwoningen opkopen om goedkope huizen te garanderen?

De gemeente Amsterdam wil voorkomen dat sociale huurwoningen in de vrije sector terechtkomen, waarna ze veelal onbetaalbaar zijn voor lage inkomens. Daarom wil wethouder Laurens Ivens woningen kopen die door de corporaties in de verkoop zijn gezet, vertelt hij tegen het Parool. Onze stelling luidt: Moeten gemeentes sociale huurwoningen opkopen om goedkope huizen te garanderen? Wat vind jij? Is het hoog tijd dat de gemeentes zich met de woningmarkt bemoeien? Sta jij al jaren op de wachtlijst voor een sociale huurwoning? Mag de overheid ingrijpen in de woningmarkt?

Foto: BSR Agency / Niels Wenstedt

De gemeente Amsterdam probeert het aantal betaalbare woningen met een maximale maandhuur van 750 euro op peil te houden. Maar door de overkokende huizenmarkt lukt dit nauwelijks. De Volkskrant meldt dat ondanks nieuwbouw van corporatiewoningen er tussen 2011 en 2019 het aantal corporatiewoningen gedaald is  van 195.000 naar 179.600, ofwel van 48 procent van de huizenmarkt naar 40 procent.

Verkoop sociale huurwoningen

In 2003 liep de verkoop van het aantal sociale huurwoningen naar duizend en meer, volgens het laatste jaarbericht van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties is het aantal pas de laatste drie jaar onder de duizend gezakt.

De corporaties financieren nieuwbouw met de verkoop van huurwoningen. Tevens kunnen zij op deze manier aan de in 2013 ingevoerde fiscale verhuurdersheffing voldoen. Het Parool meldt dat SP-wethouder Ivens met de corporaties heeft afgesproken dat zij jaarlijks 2.500 sociale huurwoningen bijbouwen en daarnaast zo min mogelijk huizen verkopen. De corporaties kunnen niet aan deze afspraak voldoen. Zo zijn er vorig jaar 2.270 corporatiewoningen gebouwd, maar aan de andere kant gingen zo’n duizend sociale huurwoningen in de verkoop. 

Belastingheffing

Volgens de corporaties en wethouder Ivens is de verkoop van sociale huurwoningen nodig om nieuwbouw te financieren. De corporaties betalen landelijk zo'n twee miljard euro aan de jaarlijkse verhuurdersheffing en in Amsterdam zijn de corporaties veel geld kwijt aan de de strenge duurzaamheidseisen van de stad. Het verkopen van de sociale huurwoningen moet deze kosten dekken.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De gemeente hoopt op het afschaffen van de verhuurdersheffing. ‘Als de corporaties worden bevrijd van de verhuurdersheffing is dit niet meer nodig’, aldus wethouder Ivens in het Parool.

Betaalbaar

Wethouder Laurens Ivens van Wonen wil dat de door de gemeente Amsterdam eventueel aangekochte woningen betaalbaar verhuurd worden: voor sociale huur (tot 737 euro per maand) ofwel voor middenhuur (tot zo'n 1.000 euro per maand). De gemiddelde wachttijd op een sociale huurwoning in Amsterdam is 15 jaar. 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].