Amsterdam

NL
V

Buurtboekenkast geveld door explosief tijdens avondklok: "Meer dan vandalisme"

2 februari 2021, 08.00 uur · Aangepast 2 februari 2021, 12.17 uur · Door Robbert Bianchi

AMSTERDAM - Zaterdagavond rond kwart over tien, tijdens de avondklok, worden de omwonenden van het Westerpark opgeschrikt door een enorme knal. De explosie vindt plaats in een fietstunnel naar de Spaarndammerbuurt. Als bewoners gaan kijken, zien ze dat hun geliefde buurtboekenkast is opgeblazen. 

Explosie vernielt buurtboekenkast - NH Nieuws / Robbert Bianchi

"Het was echt een ongelofelijk harde knal. We keken uit het raam en zagen de boekenkast in de brand staan", vertellen twee jonge dames die tegenover de tunnel wonen. “We zagen mensen naar buiten komen om te brand te blussen. Het was één grote ravage, overal lagen verbrande boeken”, vertellen ze.

Buurtfunctie

De boekenkast werd volop gebruikt door jong en oud. "Vooral nu de bibliotheken gesloten zijn, is dit een goede manier om aan boeken te komen. Maar het had ook belangrijke buurtfunctie, het was van iedereen", vertelt een vrouw die vaak door de tunnel fietst.

De buurtboekenkast van weleer - NH Nieuws

Een andere dame laat foto’s zien van de uitgebrande boekenkast. "Ik vind dat de daders moeten beseffen dat ze veel mensen pijn doen. Ze verwonden hiermee de hele gemeenschap. Ze moeten leren om verantwoordelijke burgers te zijn", vertelt ze.

De resten van de buurtboekenkast - NH Nieuws

Volgens sommige bewoners gaat het om vandalisme, maar voor buurtbewoner Peter Siegel gaat het verder dan dat en komen er in deze coronatijd diepere 'onderbuikgevoelens' naar boven. "Het gaat om knapen die ongelofelijk gefrustreerd zijn over het leven in deze prestatiegerichte maatschappij en daarbij niet de kans krijgen die ze willen", verklaart hij.

Niemand die NH Nieuws sprak, wist wie de eigenaar van de buurtboekenkast is. Peter Siegel hoopt dat er snel weer een nieuwe boekenkast in het tunneltje staat. Desnoods zet hij er zelf een neer.

De politie laat weten dat ze nog geen aangifte hebben ontvangen.  

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]