Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Klaar voor historische verkiezingen: drie dagen lang stemmen, ook per post

2 februari 2021, 08.30 uur · Aangepast 2 februari 2021, 19.42 uur · Door Maarten Edelenbosch

HOORN - Er ligt een waslijst aan extra regels, en lang niet alle stembureaus waren geschikt, maar Hoorn is klaar voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze worden verspreid over drie dagen gehouden, en dat is niet de enige nieuwigheid. 

Voorbereiden op historische verkiezingen Hoorn door corona - NH Nieuws

De grootste verandering is dat er gestemd kan worden op 15, 16 en 17 maart. Al zijn niet alle stemlokalen alle dagen geopend. Daarnaast is het mogelijk voor zeventigplussers om per post te stemmen. In Hoorn gaat het om een groep van iets meer dan tienduizend inwoners. "Mensen krijgen een stempas thuisgestuurd. En daarnaast ook een ander pakketje waarmee ze per brief kunnen stemmen. Daar zit een stembiljet met uitleg in", legt Nadja Modderman uit, projectleider van de verkiezingen in Hoorn.

Veilig stemmen per post

Volgens Modderman is het stemmen per post een veilig alternatief. "We hebben afspraken gemaakt met PostNL dat ze de brieven eruit halen en afgeven bij het gemeentehuis. Daar worden ze door een aantal mensen in ontvangst genomen en direct opgeslagen. En vanaf het moment dat we ze mogen openmaken en controleren, gebeurt dat op een veilige manier." 

Stand van zaken andere West-Friese gemeenten

Medemblik: Zegt voldoende stemlocaties te hebben, maar zitten niet in scholen en verzorgingshuizen. Er komen 30 stemlocaties op woensdag 17 maart en nog 5 stemlocaties extra op maandag en dinsdag. Daarvoor zijn voldoende vrijwilligers beschikbaar.

OpmeerOp 15 en 16 maart kun je op het gemeentehuis kunt stemmen, en 17 maart op acht locaties. Scholen en verzorgingshuizen worden vermeden. De gemeente zegt voldoende vrijwilligers te hebben. 

KoggenlandVerwijst naar de website. Op 15 en 16 maart kan gestemd worden op het gemeentehuis en in Sociaal Cultureel Centrum De Brink in Obdam. Het is onduidelijk hoeveel stembureaus er op 17 maart zijn en of er voldoende vrijwilligers zijn.

Stede Broec: In Stede Broec zijn tien stembureau's open op 17 maart, en drie op 15 en 16 maart. Scholen en verzorgingshuizen worden niet meer gebruikt als stemlocatie. De gemeente zegt voldoende vrijwilligers te hebben om de bureau's te bemannen.

Enkhuizen: In Enkhuizen zijn negen stembureau's open op 17 maart, en twee op 15 en 16 maart. Scholen en verzorgingshuizen worden niet meer gebruikt als stemlocatie. De gemeente zegt voldoende vrijwilligers te hebben om de bureau's te bemannen.

DrechterlandIn Drechterland zijn negen stembureau's open op 17 maart, en drie op 15 en 16 maart. Scholen en verzorgingshuizen worden niet meer gebruikt als stemlocatie. De gemeente zegt voldoende vrijwilligers te hebben om de bureau's te bemannen.

Een grote uitdaging voor veel gemeenten is het hebben van voldoende vrijwilligers om de stembureaus drie dagen te bemannen, iets wat in Hoorn al wel voor elkaar is. Maar ook het inrichten van stembureaus blijkt nog veel werk. Ellis van der Laan, die over de locaties in de gemeente Hoorn gaat, geeft ons een rondleiding door een stembureau dat voor de camera van NH Nieuws alvast is ingericht in de Oosterkerk. 

Hoe ziet het stembureau eruit?

"Als je binnenkomt, zit er een host," vertelt Van der Laan. "Die heeft mondkapjes, desinfectiemiddel en andere zaken en zorgt dat het geheel gestroomlijnd loopt. Er staan spatschermen voor de bureaus van de stemleden. Ook staan de stemhokjes 1,5 meter uit elkaar. Daarna loop je naar de stembus en ga je aan de achterkant weer naar buiten, zodat er eenrichtingsverkeer is."

In Hoorn zijn ze er dus klaar voor en hopen ze vooral op veilige verkiezingen, vertelt projectleider Modderman. "Kom verspreid over de drie dagen. We houden bij hoe druk het is op stembureaus. Dat kun je ook op social media en onze website bekijken." Tegen briefstemmers zegt ze: "Je krijgt de mogelijkheid om per brief te stemmen: maak daar ook gebruik van. Want dat zorgt bij ons voor minder bewegingen op de stembureaus. Laten we ervoor zorgen dat we het stemmen met elkaar op een goede manier kunnen organiseren."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]