Ga naar Content

Minutenlang afscheidsapplaus voor sluitend dorpscafé

SCHERMERHORN - Tientallen voetballers van voetbalclub Sporting S. hebben zondag met een minutenlang applaus afscheid genomen van café 's Lands Welvaren. Eigenaren Kees en Angelique van Etten stoppen na 23 jaar. Een opvolger konden ze niet vinden, daarom is het pand nu verkocht aan een bouwbedrijf dat het plan heeft er een aantal appartementen in te realiseren. "Het was ontzettend emotioneel", vertelt Angelique tegen NH Nieuws. 

De voetbalclub nam afscheid met een groot applaus (video onderaan) - Foto: Kitty Lucas

In een afscheidsbrief op de website van het vermaarde café laten eigenaren Kees en Angelique weten het besluit met pijn in hun hart genomen te hebben. "Het leven in de horeca werd ons te zwaar en de lange werkdagen gingen ons geestelijk en lichamelijk opbreken. Ons idee was om de zaak te verkopen en onze opvolger op weg te helpen om ons werk voort te zetten."

Coronacrisis

Maar de zoektocht naar een opvolger is uiteindelijk niet geslaagd. Door de coronacrisis werd het volgens de eigenaren bovendien steeds moeilijker om de zaak draaiende te houden. De inkomsten droogden op en door alle maatregelen verdween ook de spontaniteit in het vak. "Dat was heftig en voor ons super emotioneel. Bovendien ontnam het ons de energie om er nog een keer vol voor te gaan."

Het café 's Lands Welvaren in betere tijden - Foto: Café 's Lands Welvaren in Schermerhorn

Na lang wikken en wegen hebben de eigenaren dus besloten het pand van de hand te doen. Een aderlating voor het dorp Schermerhorn, aangezien het café en de feestzaal een belangrijke sociale functie vertolkten tijdens festiviteiten als de prutmarathon, Koningsdag, Paaspop en natuurlijk de kermis. "Dat vinden we heel spijtig, maar we hopen dat u begrip heeft voor ons besluit dat ons niet in de koude kleren is gaan zitten", schrijven Kees en Angelique.

"We hebben ook heel veel reacties gehad van mensen die het jammer vinden. Maar ook mensen die blij voor ons zijn"

Angelique van Etten

En dat het café geliefd was, bleek wel uit het afscheidsapplaus dat de twee zondag kregen. De voetballers van Sporting S., de club die gesponserd werd door het café, bleven minutenlang applaudisseren.

Jammer en dapper

"Het was ontzettend emotioneel", vertelt Angelique aan NH Nieuws. "We hebben ook heel veel reacties gehad van mensen die het jammer vinden. Maar ook mensen die blij voor ons zijn en het dapper vinden dat we dit besluit genomen hebben. Mijn hele huis staat inmiddels vol met bloemen."

Tekst gaat door onder de video

Minutenlang afscheidsapplaus voor sluitend café - Kitty Lucas

Voor eigenaren Kees en Angelique wacht na 23 jaar een andere toekomst. Zo gaat Kees werken als loodgieter in Avenhorn en pakt Angelique haar oude vak als verpleegkundige weer op. Het doet de eigenaren pijn dat ze door de coronacrisis geen afscheidsfeest kunnen organiseren.

In hun brief schrijven zij: "Wellicht is er in de toekomst nog een mogelijkheid om op gepaste wijze afscheid te nemen. Tot die tijd, blijf gezond en denk, net als wij, met veel plezier terug aan al die fantastische jaren die we met elkaar hadden in café ’s Lands Welvaren."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]