Ga naar Content

Provinciale SP wil hulp voor geitenhouder die weg moet: "Schrijnend geval"

WEESP - Een oplossing is er nog altijd niet: de Weesper geitenhouder Chiel Pronk dreigt dakloos te worden met zijn 95 geiten. Chiel houdt zijn geiten nu al drie jaar op een tijdelijke plek, wachtend op een defintief onderkomen. Maar doordat er ondertussen een 'geitenstop' geldt, kan hij nergens terecht. De provinciale SP-fractie wil hulp voor de reddeloze Weesper. 

Chiel en zijn geiten aan de Keverdijk in Weesp - Foto: Chiel Pronk

Het probleem voor Chiel begon toen hij meer dan drie jaar meewerkte aan een vrijwillige kavelruil, omdat de provincie een stuk grond wilde hebben om het laatste ontbrekende stuk van de zogeheten 'natte schil' rondom het Naardermeer te realiseren. Chiel streek neer op een stuk grond aan de Keverdijk met het doel om later weer te verhuizen naar een andere plek.

Wat eerst voor een paar weken zou zijn, duurt voor de Weesper nu al drie jaar. En dat probleem wordt alleen maar groter, doordat de provincie in de tussentijd een 'geitenstop' heeft ingesteld toen na onderzoek bleek dat omwonenden in straal van twee kilometer rondom geitenhouderijen een verhoogde kans op longontsteking hebben. Een nieuwe geitenhouderij starten kan daardoor niet, waardoor ook de verhuizing van Chiel naar zijn definitieve onderkomen niet door kan gaan. 

Muurvast

Ook op zijn huidige plek kan Chiel eigenlijk niet blijven zitten. Chiel heeft geen vergunning om aan de Keverdijk een geitenhouderij te runnen, waardoor de gemeente Weesp hem weg wil hebben. De Weesper zit sindsdien muurvast. "Als de gemeente mij eruit zet, gaan die geiten naar de slager. Dan ben ik failliet en zit ik de rest van mijn leven met een restschuld. Dat terwijl ik alleen maar mijn best heb gedaan voor natuurrealisatie en het algemeen belang", vertelde Chiel twee maanden geleden aan NH Nieuws.

Lees ook

Chiel vraagt zelf al tijden aandacht voor het probleem en staat met zijn geiten ook op de agenda van de provinciale politiek. Een oplossing is er nog altijd niet. 

Bescherming

Als het aan de provinciale SP-fractie ligt gaat Gedeputeerde Staten zich hard maken om samen met Chiel en de gemeente Weesp naar een oplossing te zoeken voor het probleem. En totdat die gevonden is, mag Chiel niet uit zijn boerderij aan de Keverdijk gezet worden, zo meent de SP. Een voorstel daartoe wordt morgen besproken door Provinciale Staten. 

Volgens de SP-fractie heeft Chiel netjes meegewerkt aan plannen van de provincie, maar is hij nu het slachtoffer van regelgeving die in de tussentijd is ontstaan. De partij noemt de situatie van Chiel schrijnend, omdat hij daar zelf niks aan kan doen. Hij kan er niets aan doen dat de kavelruil al zo lang duurt, maar had al helemaal niet kunnen weten dat er een geitenstop zo komen. En dat terwijl hij volgens de SP-fractie met de beste bedoelingen heeft meegewerkt aan de provinciale plannen. 

Als het SP-voorstel morgen wordt gesteund door de meerderheid van Provinciale Staten, zou dat een oplossing voor Chiel een stuk dichterbij kunnen brengen. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]