Ga naar Content

Verraderlijke gladheid zorgt voor ongelukken en files, KNMI geeft code oranje af

NOORD-HOLLAND - IJzel zorgt sinds vanochtend ook in Noord-Holland voor veel problemen op wegen. Uit voorzorg waren sommige (verbindings)wegen afgesloten, her en der gebeurden ongelukken en rond Amsterdam ontstond een verkeersinfarct. Hoewel het ergste inmiddels voorbij is, geldt code oranje van het KNMI tot vanmiddag 13.00 uur. 

Foto: Inter Visual Studio

Volgens weerman Jan Visser is het een groot deel van de ochtend 'spekglad' geweest. Met name rond Amsterdam was het erg druk, zo meldt Rijkswaterstaat. Dat had onder meer te maken met de A5, die uit voorzorg was afgesloten. Daardoor was het niet mogelijk om vanaf de A10 de A5 op te gaan, of andersom.  

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Om de verbindingsweg van de A8 naar de A10 ijsvrij te krijgen, zette Rijkswaterstaat de Firestorm in. Die 'calamiteitenmachine', zoals de wegbeheerder 'm zelf noemt, breekt het ijs en spuit onder hoge druk een vloeistof met dooimiddel met een temperatuur van zo'n 50 à 60 graden op het wegdek. 

Behalve op de A8 stonden er een groot deel van de ochtend ook files op de A7, A9 en A1. Op de A1 was dat het gevolg van een brandende vrachtwagen. Tussen Naarden en Vechtzicht stond daardoor op een gegeven moment acht kilometer file.

Artikel gaat door onder de video

Brandende vrachtwagen A1 - NH Nieuws

Kijk hier waar het momenteel vast staat. 

In de loop van de ochtend kan het in de noordelijke provincies gaan sneeuwen, waardoor het opnieuw glad kan worden. "Dit gaat nog enkele uren duren, totdat de temperatuur vanmiddag weer stijgt naar drie graden", vertelt Visser. 

Ook dinsdag kan het in de loop van ochtend glad worden vanwege sneeuw.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.