Ga naar Content

Gemeente verkoopt monumentale Drijfriemenfabriek definitief aan De Oerkap

De oude Drijfriemenfrabriek langs het Spaarne wordt definitief verkocht aan de uitbater van het naastgelegen stadsstrand De Oerkap. De gemeenteraad is daar, na jaren van discussie, mee akkoord gegaan. 

Een meerderheid van de raad is blij dat het pand eindelijk verkocht is en wenst de uitbater van De Oerkap veel succes met het uitwerken van de plannen. Het pand is voor 350.000 euro verkocht en er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat Haarlemse bandjes er kunnen blijven repeteren. Ook moet De Oerkap de omzetcijfers aan de gemeente voorleggen, omdat er nog een nabetaling plaats kan vinden tot maximaal 375.000 euro. Dat is het geval als de gemiddelde omzet in de jaren vier, vijf en zes gemiddeld boven de anderhalf miljoen euro uit gaat komen. 

Enkele partijen hopen van harte dat de buurt bij de ontwerpplannen wordt betrokken. De Oerkap is namelijk flink gesteund door de omwonenden de afgelopen jaren. Een petitie voor behoud van Haarlems enige stadsstrand leverde bijvoorbeeld ruim 4.000 handtekeningen op. 

Stadsstrand De Oerkap met op de achtergrond de Drijfriemenfabriek - Foto: foto: De Oerkap

De VVD, Hart voor Haarlem en Liberaal Haarlem stemden tegen de verkoop van het pand. Ze vinden dat het monument naast de Prinsenbrug voor veel te weinig geld van de hand wordt gedaan. "Voor dit bedrag kun je krap aan een appartement kopen in de stad tegenwoordig en we hebben er geen vertrouwen in dat er binnen een aantal jaar een dermate omzetstijging plaatsvindt, dat die nabetaling gegenereerd gaat worden", aldus Joris Blokpoel van de VVD.

Watermeterfabriek

De andere vervallen fabriek langs het Spaarne, de Watermeterfabriek, gaat de gemeente verkopen aan de hoogste bieder. Dit tot grote teleurstelling van een groep omwonenden die grootse sociaal-maatschappelijke plannen heeft met het pand. Ze kunnen wel aan de minimale vraagprijs voldoen, maar kunnen niet opboksen tegen de biedingen van grotere, commerciële partijen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook