Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Artis neemt afscheid van leeuwen vanwege geldnood door coronacrisis

28 januari 2021, 07.11 uur · Aangepast 28 januari 2021, 14.48 uur · Door Christian Olijve

AMSTERDAM - Per half februari zullen er geen leeuwen meer zijn in dierentuin Artis. Een mannetje van drie en twee vrouwtjes van acht en negen verhuizen vanwege financiële nood naar een dierentuin in Zuid-Frankrijk. 

Artis

Voor de dieren zou een nieuw onderkomen worden gebouwd, maar door de coronacrisis komt er flink minder geld binnen en kan het verblijf niet gerealiseerd worden. 

"We bouwen elk jaar een nieuw verblijf en dit jaar stond die van de leeuwen op de planning. Maar we hebben zo'n slecht jaar gehad en het is zo uitzichtloos. We kunnen dus niet meer voorspellen wanneer we het verblijf kunnen bouwen. We moeten de consequenties nemen", vertelt directeur Rembrandt Sutorius aan NH Radio

Band met de dieren 

De verzorgers van de leeuwen zijn al eerder op de hoogte gebracht van het nieuws. Sommigen zorgen al twintig jaar voor de dieren. "Dan heb je een band met de dieren. Het blijft erg treurig voor ons allemaal", aldus Sutorius.

"Er hebben meer dan tweehonderd leeuwen gezeten in Artis. Ik denk dat er absoluut leeuwen moeten zijn, maar het gaat nu niet. Als we het geld hebben dan bouwen we het alsnog en kunnen we mee gaan doen met internationale programma's om deze dieren te behouden. Maar dat is voor later." 

Miljoenenverlies

Eerder werd al bekend dat de historische dierentuin twintig tot veertig banen moet schrappen. Vanwege de coronacrisis halveerde het aantal bezoekers ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl het per dag  bijna 60.000 euro kost om het park draaiend te houden. 

Er is geen gelegenheid om afscheid te nemen van de leeuwen. Van andere dieren hoeft geen afscheid genomen te worden.

Bekijk het hele gesprek met Artis-directeur Rembrandt Sutorius in het ochtendprogramma De Ontbijttafel op NH Radio:

Artis-directeur Rembrandt Sotorius vertelt op NH Radio over het afscheid van de leeuwen

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]