Ga naar Content

Meer dan tienduizend woningen gebouwd in 2020, maar het is nog lang niet genoeg

NOORD-HOLLAND - In totaal werden er vorig jaar in Noord-Holland 10.453 nieuwe woningen gebouwd. Alleen in de provincie Zuid-Holland werd meer gebouwd. Toch is het nog lang niet genoeg, zegt Marcel Trip van de Woonbond. "Er is in Nederland een tekort van 330.000 woningen, dat is niet snel opgelost."

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er vorig jaar landelijk 69.000 nieuwbouwwoningen zijn bijgekomen. In Noord-Holland waren dat er afgelopen jaar 10.453.

Afgezet tegen de huidige woningvoorraad kwamen er in Uithoorn, Diemen en Opmeer de meeste nieuwe huizen bij. In aantallen werden in Amsterdam de meeste woningen opgeleverd (2511), daarna in de gemeente Haarlemmermeer (1025), en op de derde plaats in Haarlem (590). Er zijn ook gemeenten waar (bijna) niet gebouwd werd. In Landsmeer zijn er helemaal geen woningen bijgekomen, in Ouder Amstel 1 en in Zandvoort 2.

Landelijk gezien is er vorig jaar minder gebouwd dan in 2019. De stikstofcrisis en de coronacrisis zouden hieraan kunnen hebben bijgedragen. Door de stifstofcrisis kwam de bouw soms stil te liggen. "De stikstofcrisis heeft zeker niet geholpen. Bouw draagt daar eigenlijk ook minder aan bij dan andere sectoren." Maar het is volgens Trip niet de oorzaak van het enorme tekort. 

'Echt een probleem'

"Er is jarenlang veel te weinig gebouwd, dat is na 10 jaar echt een probleem", stelt hij, "er moet nog veel meer gebouwd worden." Het begon volgens hem in de crisis van 2008, en het werd daarna niet beter. "Er wordt door het Rijk veel belasting gevraagd op sociale huurwoningen, de verhuurdersheffing, hierdoor zijn woningcorporaties minder gaan bouwen."

Verhuurdersheffing wordt sinds 2013 aan corporaties gevraagd die meer dan 50 woningen heeft met een huurprijs onder de 752,33 euro. Het bedrag dat woningcorporaties moeten betalen hangt samen met de WOZ-waarde van die woningen. Bedragen lopen daardoor ieder jaar hoog op. Corporaties kunnen het geld dat ze aan de heffing uitgeven niet gebruiken om nieuwe woningen te bouwen. 

"We hebben niet alleen een tekort aan woningen, maar ook aan betaalbare huurwoningen. Tot 752,33 euro wordt er gekeken naar de grootte en kwaliteit van de woning, daarboven is er geen bescherming, waardoor je voor een klein appartementje al snel 1.300 euro betaald. Dat is niet op te brengen." Om dit op te lossen moeten er volgens Trip meer regels komen, ook voor huren boven die 752 euro. 

Bekijk hieronder hoeveel woningen er in jouw gemeente bij zijn gekomen in 2020. Tekst gaat verder onder de kaart. 

Zo'n groot woningentekort is niet zo snel opgelost, toch heeft Trip wel ideeën over hoe het sneller kan."Als eerst moet de verhuurdersheffing van tafel, maar daar is politieke wil voor nodig." In transformatie ziet hij wel iets: "Het is mooi als lege kantoorpanden omgebouwd kunnen worden tot kwalitatieve woningen. Het lost niets op als ze niet van goede kwaliteit zijn."

Het valt op dat er meer woningen worden gebouwd in Amsterdam, dan in landelijke gebieden. Trip heeft daar niet meteen een verklaring voor. "Gemeenten willen wel, maar hebben de middelen niet. Niet elke gemeente heeft voldoende bouwlocaties."

Tijdelijke woningen

Trip ziet geen oplossing in tijdelijke woningen. "Het kan zijn dat mensen er baat bij hebben, bijvoorbeeld gescheiden mensen, maar ook die willen op termijn een vaste woning. Daarnaast kun je geld maar één keer uitgeven. Elk geld dat wordt uitgegeven aan tijdelijke huurwoningen kan niet worden uitgegeven aan nieuwbouw."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.