Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

'Bijzondere' Aztec Maiden moet digitale museumbezoekers over de streep trekken

31 januari 2021, 09.00 uur · Aangepast 31 januari 2021, 10.35 uur · Door Dennis Mantz

De lockdown houdt het IJmuider Zee- en Havenmuseum op slot en daarmee ook de vrijwilligers van het museum thuis aan de keukentafel of op de bank. Tegelijkertijd blijkt de honger om te blijven verhalen over scheepvaart onstilbaar. Het museum, dat het aantal bezoekers in 2020 zag halveren, hoopt met een serie digitale verhalen de mensen 'erbij te houden'.

Kustwachtvliegtuig, Heiko Kroeze

"De problemen met het lege Filipijnse vrachtschip ‘Aztec Maiden’ beginnen kort nadat het de IJmuidense pieren heeft verlaten. De motoren vallen om onbekende redenen uit. De harde wind en vier meter hoge golven hebben vrij spel. De loods heeft de motoren nog diverse keren opnieuw gestart, maar telkens als hij probeerde het schip weer met de kop in de wind te krijgen, vielen de motoren weer uit."

Het verhaal over het vrachtschip Aztec Maiden, dat op 20 januari 2012 vastloopt voor de kust van Wijk aan Zee, is het eerste verhaal van een drieluik over scheepvaart, dat in volledigheid te lezen is op de website van het IJmuider Zee- en Havenmuseum. Willemina Oostenrijk, curator van het museum, vertelt vol enthousiasme over het jongste project. "Het zijn allemaal bijzondere verhalen waar we normaal gesproken ook in het museum over vertellen, maar dat nu niet meer kan vanwege de lockdown. Van de Aztec Maiden hebben we een fraaie maquette staan. De hoop is natuurlijk dat als we de crisis achter ons hebben dat iedereen dan komt kijken."

Het vastgelopen vrachtschip op het strand van de badplaats leidde tot surrealistische beelden. De blikvanger van 115 meter lang domineerde negen jaar geleden enkele dagen het nieuws. Ook bij NH Nieuws, toen nog onder de naam RTV NH.

Kijk hier beelden terug van de Aztec Maiden die voor de kust van Wijk aan Zee lag:

De Aztec Maiden voor de kust van Wijk aan Zee - NH Nieuws

De Aztec Maiden strandt op een vrijdag. Pas een dag later zien de mensen de reddingsoperatie gestaag vorderen, zo blikt het museum terug.  

"Ongeveer 100 mensen stonden bij zes graden, windkracht 5 en een ijskoude regen te kijken naar de verrichtingen van de slepers. Op zaterdagmiddag lukte het uiteindelijk om de Aztec Maiden vlot te trekken. Door twee sleepboten werd het schip naar de haven van IJmuiden gesleept voor een grondige inspectie. Die moest uitwijzen of het schip aan de onderzijde ernstig beschadigd was geraakt. De beschadiging bleek echter minimaal te zijn, een reparatie was daarom niet nodig."

Quote

"Het zijn moeilijke tijden, ook voor het museum. Maar we gaan het overleven"

helen smit-rosier, bestuurslid zee- en havenmuseum

In het Zee- en Havenmuseum staat een maquette van het tafereel, een driedimensionaal model. Het is gebouwd door de vrijwilligers:

Aangeleverd

Ook bestuurslid Helen Smit-Rosier spant zich in om de verhalen voor het voetlicht te brengen. "Ons doel is om de mensen er met deze digitale serie bij te houden. Het zijn moeilijke tijden, ook voor het museum. Vorig jaar zagen we een halvering van het aantal bezoekers, maar we zijn vastberaden en hoopvol dat we de coronacrisis kunnen overleven."

Helen Smit Rosier roept op het museum te steunen door een kijkje te nemen op de website en donateur te worden.

Museum ziet bezoek halveren
Het aantal bezoekers dat het Zee- en Havenmuseum mocht ontvangen is door de coronamaatregelen gehalveerd. In 2020 brachten ruwweg 5.000 mensen een bezoek aan het museum, terwijl voorgaande jaren steevast kon worden gerekend op 10.000 tot 12.000 bezoekers, zo laat het bestuur weten.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]