Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Amsterdamse ouderen opgelicht met corona-babbeltruc, elders in de regio geen signalen

27 januari 2021, 16.15 uur · Aangepast 27 januari 2021, 16.54 uur · Door Elise Spetter

AMSTERDAM - Amsterdamse ouderen worden gebeld door oplichters die zich voordoen als werknemers van de GGD. Dat bevestigt een woordvoerder van GGD Amsterdam aan NH Nieuws. "Wij zijn gisteren voor het eerst gealarmeerd door een huisarts die werd gebeld door een ouder persoon. Hij vertrouwde de situatie niet." Elders in de provincie kunnen woordvoerders niet bevestigen dat er signalen zijn van oplichterij, wat niet strookt met hun eigen berichtgeving dat zij wél signalen ontvangen.

Volgens de woordvoerder van GGD Amsterdam gebeurt de oplichterij op meer plekken in Nederland, alleen ze kan niet zeggen waar precies. Een woordvoerder van de GGD GHOR kan hier evenmin duidelijkheid over geven. 

De GGD Amsterdam waarschuwt via een bericht op hun website dat zij geen ouderen aan huis vaccineert. Daarin staat onder meer dat zij geen mensen belt voor het maken van een afspraak. "Huisartsen nemen persoonlijk contact op met de 90-plussers in hun praktijk. Mensen in de leeftijd van 85 tot 90 jaar krijgen een uitnodiging per post van het RIVM."

Verder benadrukt de GGD dat zij geen contact opneemt met ouderen over het vaccineren en ook niet bij de mensen thuiskomt.

'Preventieve werking'

In Amsterdam is melding gedaan van oplichterij, maar bij de overige GGD's in onze regio - GGD Kennemerland, GGD Hollands-Noorden en GGD Zaanstreek-Waterland - kunnen woordvoerders dit niet bevestigen. Dat is opvallend, want op hun website staat wel het bericht dat 'ze signalen krijgen dat ouderen worden gebeld door mensen die zich voordoen als werknemers van de GGD', zoals bijvoorbeeld in onderstaand bericht van GGD Kennemerland.

LET OP: we ontvangen berichten dat #ouderen in onze regio worden gebeld door #oplichters die zich voordoen als...

Posted by GGD Kennemerland on Wednesday, January 27, 2021

Zelfs de burgemeester van Heemstede Astrid Nienhuis heeft het bericht gedeeld. Op de vraag of dit niet onnodig angst creëert, luidt het antwoord dat het bericht 'preventief is bedoeld om mensen te waarschuwen dat oplichters actief zijn'.

Deze week ontvangen ouderen vanaf 85 jaar een uitnodiging voor de coronavaccinatie. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.