Amsterdam

NL
V

Relschoppers Museumplein blijven vastzitten en komen versneld voor rechter

26 januari 2021, 22.58 uur · Aangepast 26 januari 2021, 23.57 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Tien meerderjarige verdachten die afgelopen zondag zijn aangehouden bij de rellen op het Museumplein komen versneld voor de rechter. De rechter-commissaris heeft hun voorarrest met twee weken verlengd, zodat ze in ieder geval tot de snelrechtzittingen op 1 en 4 februari in de cel blijven.  

Rellen museumplein - NH Nieuws

De voorlopige hechtenis van één van de verdachten is geschorst onder de voorwaarde dat hij zich niet in Amsterdam begeeft, met uitzondering van de dag van de zitting.

De verdachten zijn tien mannen in de leeftijd van 21 tot en met 54 jaar. Ze komen uit Medemblik, Ridderkerk, Schiedam, Hoofddorp, Wageningen, Amsterdam (2x), Breukelen, Rijswijk en Den Haag.

Ze worden ervan verdacht onder meer stenen te hebben gegooid richting de politie. Behalve voor openlijke geweldpleging moeten ze zich ook verantwoorden voor het negeren van een politiebevel. Toen de politie hen beval het plein te verlaten, zouden ze daar geen gehoor aan hebben gegeven.  

Snelle reactie gewenst

Het Openbaar Ministerie vindt dat naar aanleiding van de explosie van 'geweld jegens personen met een publieke taak' een snelle strafrechtelijke reactie gewenst is. Daarom heeft het OM de verdachten gedagvaard voor snelrechtzittingen op 1 en 4 februari. Dat betekent dat de verdachten in ieder geval vastzitten tot ze voor de rechter moeten verschijnen.  

Terugblik: voor tweede week op rij confrontaties bij demonstratie op Museumplein - NH Nieuws

Morgen zullen nog eens negen personen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dan staat ook de snelrechtzitting gepland voor een 46-jarige Amsterdammer die verdacht wordt van openlijke geweldpleging tijdens de verboden demonstratie op het Museumplein op zondag 17 januari. Ook worden morgen twee verdachten, een man van 27 jaar en een man van 35 jaar voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van openlijke geweldpleging.

Gebiedsverbod

Op vrijdag 29 januari staat de snelrechtzitting tegen een 36-jarige man uit Almere gepland. Ook hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging. Maandag 1 februari staat een 35-jarige verdachte voor de Raadkamer. Daarnaast hebben zeven meerderjarige verdachten een dagvaarding gekregen voor een zitting op 3 of 8 maart. Alle meerderjarige verdachten hebben een gebiedsverbod gekregen voor het Museumplein en omgeving voor een periode van 90 dagen.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]