Noord-Holland

NL
V

Zes Noord-Hollanders opgepakt voor runnen harddrugs-webshop op dark web

26 januari 2021, 17.30 uur · Aangepast 27 januari 2021, 07.37 uur · Door Jouri Bakker

NOORD-HOLLAND - De politie heeft vandaag zes Noord-Hollanders opgepakt die ervan worden verdacht via een webshop op het zogeheten dark web harddrugs te hebben verhandeld. De verdachten uit Amsterdam, Diemen en Assendelft zouden een omzet van tientallen miljoenen euro's hebben gedraaid. 

Politie

De politie kwam de webshop met de naam DutchMasters op het spoor toen in mei 2019 de illegale online marktplaats Wallstreet Market werd ontmanteld. Behalve drugs werden daar onder meer ook wapens, vervalste documenten en malware verkocht. Van de handelaren die gebruikmaakten van het platform, bleek DutchMasters een van de groteren te zijn. Via postpakketbedrijven zouden ze wereldwijd drugs hebben geleverd.  

Dark web

Het dark web wordt gevormd door websites die niet via reguliere zoekmachines als Google kunnen worden gevonden en waarvoor speciale software nodig is om ze te bezoeken. Met die software verzekeren bezoekers van dergelijke sites zich ervan dat ze anoniem blijven.  

Door zowel in de echte als de digitale wereld informatie over de webshop te verzamelen, zijn rechercheurs en cyberspecialisten erin geslaagd de identiteit van de mensen erachter vast te stellen. Onder de zes verdachten zijn vijf mannen en één vrouw, in de leeftijd van 33 tot en met 51 jaar. Bij hun aanhouding eerder vandaag heeft de recherche behalve drugs ook contant geld, dure horloges, een Porsche en data in beslag genomen.  

135 x 5.000 pillen de wereld over

De zes personen worden zowel voor het verhandelen als van het produceren van harddrugs verdacht. In september vorig jaar werd de xtc-distributielijn van DutchMasters opgerold. De politie hield destijds drie verdachten aan die zich bezighielden met het verpakken, labelen en verzenden van de postpakketten. Onderzoek wees uit dat via deze lijn in de drie maanden daarvoor ten minste 135 pakketten met 5.000 pillen over de wereld waren verspreid. 

Politie

In dezelfde maand ontmantelde de politie een xtc-laboratorium in Maartensdijk (provincie Utrecht), waar DutchMasters de partydrug produceerde (zie foto hierboven). Daarbij werd onder andere een 36-jarige man uit Uithoorn aangehouden. De politie vermoedt dat de verdachten sindsdien geen xtc meer hebben gemaakt of laten maken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]