IJmond

NL
V

Burgemeester Dales en Telstar roepen op rust te bewaren

26 januari 2021, 16.12 uur · Aangepast 26 januari 2021, 20.07 uur · Door Ruth Oei

VELSEN - Nu via sociale media ook oproepen zijn gedaan om te rellen in IJmuiden, roept burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen in een videoboodschap op om vooral de rust te bewaren en de situatie niet te laten escaleren.

Burgemeester Dales van Velsen roept op om 'de rust te bewaren' - NH Nieuws

Burgemeester Frank Dales, de teamchef van de politie en de officier van justitie (de lokale gezagsdriehoek) hebben besloten om het gebied rondom Plein 1945, Lange Nieuwstraat en Marktplein in IJmuiden als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. Dat betekent dat daar, als dat nodig is, preventief gefouilleerd kan worden.

Zowel de gemeente als de politie zijn goed voorbereid mochten er, zoals via Whatsapp en social media wordt verspreid, inderdaad rellen plaatsvinden in IJmuiden, laat de gemeente weten. "We zijn continu alert op situaties die mogelijk kunnen escaleren, en nu dus extra", aldus de woordvoerder.

Ondernemers in IJmuiden bereiden zich voor op mogelijke rellen, meerdere winkelpanden zijn inmiddels dichtgetimmerd met houten platen of uit voorzorg door de eigenaren leeggehaald. 

Ook voetbalclub Telstar roept op niet gaan rellen

Beverwijk

Burgemeester Smit van Beverwijk heeft besloten veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen. Het gaat om het centrum en omgeving, de Broekpolder en het gebied rondom de Belgiëlaan. De burgemeester neemt dit besluit naar aanleiding van een oproep die rond gaat op sociale media om met groepen bij elkaar te komen en de openbare orde te verstoren op deze locaties in Beverwijk. Het besluit geldt vanaf dinsdag 26 januari tot en met 10 februari.

Door het aanwijzen van het gebied als veiligheidsrisicogebied kan de politie preventief fouilleren. "Preventief fouilleren is een effectief middel om er voor te zorgen dat mensen geen wapens bij zich dragen en zoveel mogelijk wapens (zoals zwaar vuurwerk) in beslag kunnen worden genomen", aldus de gemeente Beverwijk.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]