Noord-Holland

NL
V

Ondernemers zetten zich schrap: winkels dichtgetimmerd en leeggehaald

26 januari 2021, 15.46 uur · Aangepast 26 januari 2021, 16.31 uur · Door Redactie IJmond & Redactie Haarlem

NOORD-HOLLAND - In Haarlem en in de IJmond bestaat onder winkeliers grote vrees voor nieuwe rellen en plunderingen. Veel ondernemers zijn daarom vanmiddag begonnen met het dichttimmeren van hun winkel. 

IJmuidense ondernemer timmert winkel dicht - NH Nieuws

Dit gebeurt onder meer in Haarlem, IJmuiden, Heemskerk en Beverwijk . Op sociale media gaan oproepen rond om deze week opnieuw de straat op te gaan om te rellen. Hierbij worden locaties door heel Noord-Holland genoemd.  

"Iedereen is heel bang voor schade aan zijn zaak en plunderingen", zegt Ad Ketels van de ondernemersvereniging van het Marsmanplein in Haarlem-Noord. Ook in 'zijn' winkelcentrum worden inmiddels winkels gebarricadeerd. De politie heeft er zelfs extra bevoegdheden gekregen. "Ik opende vanochtend mijn Whatsapp en er zaten meer dan 50 ondernemers in die ongerust zijn. "

Eerder dicht

Een kinderdagverblijf in Haarlem-Noord heeft besloten eerder dicht te gaan. Alle ouders zijn ingelicht met het verzoek of ze voor 16.30 uur hun kinderen komen ophalen.

"Je wilt het niet hebben dat er wat gebeurt", aldus een medewerker. "Ouders hebben gelukkig alle begrip. Het is ook in het belang van de kids. Hoe ga je het ze uitleggen? Wapens, maskers: dat wil je je kinderen niet mee laten maken."

Tekst gaat door onder de video

Maatregelen op Marsmanplein tegen mogelijke relschoppers - NH Nieuws

Ook in het centrum van Beverwijk en bij het Europaplein, op de grens van Beverwijk en Heemskerk, nemen ondernemers maatregelen. Zo vertelt een winkelier dat hij gistermiddag al zijn zaak volledig heeft leeggehaald, de kassa is leeg en staat open en hij laat straks licht aan in de etalage, zodat relschoppers kunnen zien dat er bij hem niets meer te halen valt.

Afwachten

Andere ondernemers in Beverwijk zijn druk bezig met het leeghalen van hun winkels en etalages. Op het Europaplein zijn de voorbereidingen ook in volle gang,  zo vertelt een Heemskerkse ondernemer.

"Ik ben nu de etalage aan het leeghalen en ik ga vandaag om 16.00 uur dicht. Ik zie nu al een aantal jongeren op het plein rondhangen, ik doe de luxaflex dicht en dan is het een kwestie van afwachten wat de avond ons brengt."

Tekst loop door onder de video

Ondernemer in IJmuiden zet planken voor ramen - NH Nieuws

Een houthandel in IJmuiden geeft aan al meerdere bestellingen te hebben gehad van winkeliers die hun zaak willen beschermen. 

Ook uit andere steden komen berichten van dichtgetimmerde ramen. In Hilversum heeft de gemeente centrumondernemers opgeroepen om zoveel mogelijk straatmeubilair binnen te zetten. Inmiddels hebben ook hier winkels planken voor de ramen bevestigd. 

Plunderingen

Afgelopen dagen zijn winkels meerdere malen het doelwit geweest van relschoppers. Zo werden afgelopen nacht in Noord-Brabant en in Rotterdam verschillende winkels geplunderd. 

In de wijk Schalkwijk in Haarlem gingen tientallen jongeren de straat op. Dit leidde voor zo ver bekend niet tot plunderingen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]