Start van hoofdcontent

CASTRICUM

nl

Plannen randweg Castricum donkere wolk boven toekomst boer: "Gebied is onbetaalbaar mooi"

28 januari 2021, 09.30 uur · Aangepast 28 januari 2021, 17.56 uur · Door Maaike Polder & Yelle Tieleman

CASTRICUM - De plannen zijn nog in de onderzoeksfase, maar nu al is er veel verzet tegen de optie voor een nieuwe zuidoostelijke randweg door het landelijke gebied. De nieuwe weg zou dwars door het land van Gerard Veldt komen. Hij moet er niet aan denken. "Het hangt als een donkere wolk boven onze toekomst", zegt hij tegen NH Nieuws. 

Veehouder Gerard Veldt vindt een weg door zijn land eeuwig zonde - Foto: Carolien Hensbergen / NH Nieuws

De veehouder runt samen met zijn broer een boerderij en camping aan de rand van het dorp. Zijn dochter is de vijfde generatie die klaarstaat om de boerderij over te nemen."We verbouwen ons eigen voedsel voor de koeien, kunnen de mest kwijt op ons eigen land waardoor we niet met tractoren over de openbare weg hoeven. We zijn echt een bedrijf met toekomst."

De gemeente Castricum zoekt naar een oplossing voor de veel te drukke en gevaarlijke spoorwegovergang bij de Beverwijkerstraatweg. De oplossing zou een tunnel onder het spoor door zijn, maar de vraag is waar deze moet komen. Een van de ideeën is de aanleg van een zuidoostelijke randweg vanaf de Beverwijkerstraatweg tot aan de provinciale weg tussen Uitgeest en Limmen. Dwars door het land van boer Veldt. 

Het is een kilometer lopen vanaf de achterkant van zijn boerderij naar het uiterste puntje van zijn land bij het spoor. Hij geeft vaker rondleidingen over zijn landerijen. "Zelfs mensen die in Castricum wonen, zijn soms verbaasd hoe mooi het hier is."

Achter de boerderij doemt de duinrand op, in de verte ligt Heemskerk en aan de andere kant van het spoor gaat het landschap over in een weidevogelgebied, het archeologisch monument Croneburg en de aloude Oosterbuurt.

2.000 handtekeningen

De bewoners van dit karakteristiek stukje Castricum moeten er niet aan denken dat hier een weg komt. Ze zijn een petitie gestart, vóórdat het plan serieuze vormen aanneemt.

Inmiddels hebben Veldt en bijna 2.000 anderen hun handtekening gezet. "Initiatiefnemer Hans Maarten Parriger: "In de komende maand willen we al deze bezwaren overhandigen aan de burgemeester."

Veldt leidt ons rond over zijn land.

Tekst gaat door onder de video

Rondleiding over land van boer Veldt - NH Nieuws

Het idee dat dit  weidegebied zou worden aangetast door een weg, maakt petitie-initator Parriger boos. "Er is bijna niemand die dat wil. Naast de grote natuurwaarde is ook nog eens de veiligheid van fietsers in het geding. Dagelijks fietsen hier heel wat scholieren naar een van de middelbare scholen in Castricum."

Ook Jan Kuijs uit de Oosterbuurt kan zich niet voorstellen dat de weg er echt zou komen. "Maar als je er niks tegen doet, dan is een besluit genomen voor je het weet. Daarom zijn we zo vroeg in opstand gekomen."

Tekst gaat door onder de foto

Al 2000 handtekeningen tegen idee randweg - Foto: Foto: Carolien Hensbergen/NH Nieuws

"Deze sloot is met de hand gegraven in 1600", vervolgt veehouder Gerard Veldt zijn gepassioneerde verhaal over zijn landschap. Natuurlijk heeft hij ook persoonlijk belang bij het behoud ervan, maar hij is er ook mee begaan. "Geen enkel perceel is hier recht. Dat is toch prachtig. Als dit weg is, komt het nooit meer terug." 

De gemeente Castricum onderzoekt verschillende varianten en heeft daarvoor een denktank in het leven geroepen. Voor de zomer komen zij met een advies, zo is de verwachting. Daarna gaat het gemeentebestuur ermee aan de slag. Een randweg door het landelijk gebied is een van de oplossingen voor de verkeersafwikkeling. Maar wel een dure waar heel veel nadelen aan kleven, zegt ook de gemeente. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]