Ga naar Content

De Peiling: politiepaarden en -honden niet meer inzetten bij rellen

Bij de rellen in het centrum van Eindhoven afgelopen zondag gingen meerdere politiepaarden onderuit. Een week eerder werd een paard van de bereden politie op het Amsterdamse Museumplein mishandeld met een ploertendoder, een wapenstok met een loden kop erop. Dierenbelangenorganisaties willen dat politie en overheid stoppen met de inzet van honden en paarden bij rellen en oproer. Het is voor hen 'een principiële zaak'

Foto: AT5

Onze stelling van vandaag luidt: politiepaarden en --honden niet meer inzetten bij rellen. Is de inzet van politiepaarden nog wel van deze tijd? 

Verschillende dierenrechtenorganisaties roepen de politie en de overheid op om te stoppen met de inzet van honden en paarden bij rellen en oproer. Volgens de organisaties was het geweld de afgelopen weken soms zelfs specifiek tegen de dieren gericht en eisen daarom actie.·

De dieren zijn volgens de groep van belangenorganisaties doelwit geworden bij recente rellen in onder meer Eindhoven en vorige week in Amsterdam. Zondag was op beelden te zien hoe een paard in het centrum van Eindhoven onderuit ging en in paniek wegrende. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Een week eerder werd een paard van de bereden politie op het Museumplein in Amsterdam mishandeld met een ploertendoder, een wapenstok met een loden kop erop. Ook werd een paard tijdens boerenacties in 2019 door een tractor aangereden.

Respect

"Waar men in het verleden in ieder geval nog respect voor politiehonden en -paarden leek te kunnen opbrengen, zien we bij de recente rellen rondom de coronamaatregelen of het vuurwerkverbod dat grof geweld direct tegen de dieren gericht wordt”, zegt de woordvoerder van de gezamenlijke organisaties Erwin Vermeulen. "Waar politiepersoneel kiest voor dit beroep en daarmee accepteert in dergelijke situaties terecht te kunnen komen, hebben de honden en paarden hierin geen keuze."

Risico

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zegt dat demonstranten wel degelijk schrikken van paarden. "Je ziet sommigen terugdeinzen als ze een politieman of -vrouw op zo’n paard zien zitten."

Volgens de vakbondsman hebben de dieren daarom een 'buitengewoon belangrijke functie'. Wel erkent Struijs dat politiepaarden aangevallen worden door de relschoppers. "Voor zowel mens als dier wordt er altijd een risico genomen. Maar we moeten dit beteugelen met z'n allen", aldus de NPB-voorzitter. "De dieren spelen een hele belangrijke rol: ze hebben deze demonstraties heel veel erger voorkomen."

Levende Have

De politie zet speurhonden in om drugs of explosieven op te zoeken en surveillancehonden bij het dagelijks politiewerk. De surveillancehond is een zogenoemd geweldsmiddel. De politie te paard houdt toezicht op evenementen zoals voetbalwedstrijden en demonstraties.

Ook surveilleren de politieruiters op koop- en uitgaansavonden. Politiehonden en politiepaarden worden ook wel Levende Have genoemd. In 2016 werd daar een politieroofvogel aan toegevoegd die speciaal getraind was om drones te onderscheppen.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].