Ga naar Content

Tal van archeologische vondsten na renovatie Wilhelminasluis: uitzoeken duurt jaren

ZAANSTAD -  Negen containers vol archeologische vondsten moeten nog worden uitgekamd. Piet Kleij, archeoloog van de gemeente Zaanstad, ziet er bepaald niet tegenop ook al weet dat het nog jaren duurt voordat de klus geklaard is. "Waarschijnlijk zit ik dan tegen mijn pensioen aan", grijnst hij tussen honderden rode kratten waarin al honderdduizenden vondsten geselecteerd zijn. "Normaal mag ik al blij zijn met één, hooguit twee kratten."

Tal van opgravingen door renovatie - NH Nieuws

Op een meterlange tafel liggen ontelbare scherven van oude potten die door vrijwilligers worden gesorteerd. Sommige scherven zijn acht eeuwen oud toen dat Zaanse stukje bij de Dam niet veel meer was dan een plukje met plaggenhutten.

Acht meter diep is er voor de renovatie van de Wilhelminasluis afgegraven en legt een prachtig beeld van de Zaanse geschiedenis bloot. Vooral de periode 1600 tot 1800 met het rijkdom aan scheepsbouw en industrie (met 1100 molens was de Zaansteek het eerste grootschalige industriegebied van Europa).

Parfumflesjes 

Van alles is er gevonden van scheepsgereedschap, parfumflesjes, walvisresten, dolken tot aan een prachtig getekende tabaksdoos uit 1717. "Kijk, je ziet een duiveltje en een nar", vertelt Piet. "En als je de doos omdraait worden het een bisschop en een paus. Het is naar een spotprent uit die tijd."

En zo zijn er tal van voorwerpen die ook aangeven hoe internationaal de contacten waren. "Hier op tafel ligt koraal, Frans- en Italiaans aardewerk, bergkristal. Dat wijst op allerlei handelsrelaties." 

Belangstelling

Piet en zijn medewerkers zijn nu nog volop aan het inventariseren maar er is al belangstelling door musea als het Zaans Museum en het Huis van Hilde in Castricum en ook het gemeentehuis van Zaanstad wil haar trotse schatten tonen.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]