Ga naar Content

Polderbaan Schiphol vanaf vandaag drie maanden dicht

SCHIPHOL - De Polderbaan is de komende drie maanden dicht. Aan de start- en landingsbaan wordt grootschalig onderhoud uitgevoerd. Daarna gaat de Polderbaan maar beperkt open, vanwege werkzaamheden aan de taxibanen en de bouw van een extra vliegtuigviaduct.  Daarna is de Zwanenburgbaan aan de beurt. Tegen de zomer moeten de werkzaamheden aan de twee parallelle banen zijn afgerond. 

De Polderbaan tijdens eerdere werkzaamheden - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Bij het onderhoud wordt het asfalt, de bekabeling en de baanverlichting van de bijna vier kilometer lange baan aangepakt. Tergelijkertijd wordt het landingssysteem vervangen dat door piloten wordt gebruikt om Schiphol te naderen. De luchthaven heeft een ontheffing gekregen om tot 26 april 's nachts de parallelle Zwanenburgbaan te gebruiken. Bij een noordenwind mag er dan gestart worden richting Zwanenburg en de Zaanstreek.

6 juni

Na de werkzaamheden aan de Polderbaan zijn de taxibanen en de Zwanenburgbaan aan de beurt. Beide banen zijn in die periode beperkt beschikbaar voor het vliegverkeer. Het onderhoud aan de Polderbaan, Zwanenburgbaan en de omliggende taxibanen is op 6 juni afgerond.

Ook omwonenden in Amsterdam en Amstelland moeten de komende maanden rekening houden met andere vliegroutes. Tijdens de werkzaamheden worden de Kaagbaan, Buitenveldertbaan en Schiphol-Oostbaan vaker ingezet. De Kaagbaan kan in noordoostelijke richting worden gebruikt, een baanrichting die zelden wordt toegestaan. Vliegtuigen zullen dan recht boven Amsterdam opstijgen.

Hartje Amsterdam

De Buitenveldertbaan zal ook vaker als startbaan worden gebruikt. Vliegtuigen klimmen dan boven Amstelveen naar hun kruishoogte. De Schiphol-Oostbaan is de kortste baan van Schiphol met een naderingsroute recht boven hartje Amsterdam.

Vliegverbod

In vergelijking met een jaar geleden is het wel een stuk rustiger op Schiphol. Door de coronacrisis, het gedeeltelijke vliegverbod en het negatieve reisadvies voor de hele wereld wordt er veel minder gevlogen.

Schiphol heeft zes start- en landingsbanen. Na de Polderbaan en de Zwanenburgbaan wordt er dit jaar nog onderhoud uitgevoerd aan alle overige banen. 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]