Amsterdam

NL
V

190 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein, meer arrestaties verwacht

24 januari 2021, 18.58 uur · Aangepast 25 januari 2021, 07.46 uur · Door Jessica Douma

AMSTERDAM - De politie heeft vandaag bijna tweehonderd mensen aangehouden bij de verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein. De demonstratie was illegaal en het Museumplein was aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Toch kwamen er rond de 1.500 demonstranten op af. 

Inter Visual Studio

Eerder sprak de gemeente nog over 250 demonstranten. De actievoerders liepen aan het begin van de middag het Museumplein op. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie, openbaar ministerie) besloot om 14.15 uur de demonstratie te ontbinden. Toch liep het verder vol, waarna er om 15.00 uur een noodbevel werd afgekondigd. 

Quote

"Stenen zijn naar agenten gegooid. De politie is ook bekogeld met zwaar vuurwerk"

GEMEENTE AMSTERDAM

Aanwezigen bleven echter op het Museumplein. De politie en Mobiele Eenheid gebruikten waterkanonnen om het gebied te ontruimen. Veel demonstranten trokken toen weg, maar een klein groepje ging door. 

Rellen

In een persbericht van de gemeente staat dat er in de omliggende straten veel geweld is gebruikt. "Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. De politie is ook bekogeld met zwaar vuurwerk."

De meeste van de arrestaties zijn aan het einde van de middag verricht. In totaal werden er 190 mensen aangehouden. 33 van de aangehouden mensen onder wie zeven minderjarigen, zijn opgepakt voor het openlijk plegen van geweld. Daarnaast waren er nog 142 aanhoudingen voor het overtreden van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV): het verstoren van de openbare orde en veiligheid. Ook werden er 15 personen aangehouden wegens het niet opvolgen van een bevel of vordering. 

Rond 18.00 uur was de situatie iets rustiger. Het aantal arrestaties kan nog oplopen. 

Bekijk hieronder beelden van de stenengooiers

Man gooit met stenen naar de politie - NH Nieuws

Inmiddels is het rustiger in Amsterdam. Wel wordt de burgemeesterswoning van Femke Halsema op de Herengracht in Amsterdam op dit moment extra beveiligd door politieagenten.

De omgeving van de woning is groots afgezet met linten. Ook staan er meerdere politiebussen in de straat. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat dit 'voor de zekerheid' wordt gedaan. 

Bekijk hieronder beelden van de demonstratie:

Terugblik: voor tweede week op rij confrontaties bij demonstratie op Museumplein - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]