Amsterdam

NL
V

Zo zagen de straten van Amsterdam eruit tijdens de eerste avondklok

24 januari 2021, 10.18 uur · Aangepast 24 januari 2021, 12.26 uur · Door Christian Olijve & Martijn van Veen

AMSTERDAM - Nog nooit waren de straten van onze hoofdstad op een zaterdagavond zo leeg. Op een enkele hondenbezitter, zorgmedewerker of muzikale dakloze na was alleen het geluid van voorbijrazende -grotendeels lege- trams en bussen te horen. Waar bewoners van de binnenstad de rust tijdens de eerste lockdown nog konden waarderen, lijkt juist nu die stilte oorverdovend te zijn. "De lol is er nu wel vanaf. Ik vind het treurig", aldus een bewoner. 

Een rustige avond in Amsterdam tijdens de eerste avondklok - NH Nieuws

"Ik ben de hond aan het uitlaten. Dat mag gelukkig", vertelt één van de weinige mensen die op straat zijn na 21.00 uur. "Het is niet mijn hond, maar die van mijn vader", vult hij aan met een glimach. "Maar ook dat mag!", verzekert hij. 

Iets verder loopt nog een hondenbezitter. "Ik heb het geluk dat ik met de hond naar buiten kan. Als bewoner vond ik het eerst wel prettig dat het zo stil was. Maar de lol is er nu wel vanaf. Ik vind het treurig om zo weinig mensen midden op het Leidseplein te zien."

Een dakloze man die met zijn gitaar en mondharmonica voor wat muzikale begeleiding zorgt, is het met haar eens. "Nee Amsterdam is niet meer gezellig."

Hoeken en gaten 

Om de avondklok te handhaven, was er veel politie op de been. De roosters van agenten zijn massaal omgegooid en van de dienders wordt verwacht dat ze meer en langere diensten draaien, vertelde hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Noord-Holland Anja Schouten eerder aan NH Nieuws. 

De enkeling die op straat te vinden was, beaamt dat: "Je ziet ze uit alle hoeken en gaten komen."

Vlak voor 21.00 uur snelden veel mensen huiswaarts. Dat zag er zo uit: 

Amsterdammers snellen zich huiswaarts - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]