Haarlem

NL
V

Rennen voor de avondklok: "We zijn nog drie kilometer van huis!"

23 januari 2021, 23.02 uur · Aangepast 24 januari 2021, 11.38 uur · Door Geja Sikma & Jelle Dijkstra

HAARLEM - Het is voor veel Haarlemmers nog wel even wennen: de avondklok. Kort voor 21.00 uur is het namelijk nog opvallend druk in het centrum. Veel mensen doen een snelle boodschap of lopen een laatste rondje. 

Een persoon wordt bevraagd door de politie in Haarlem - NH Nieuws / Jelle Dijkstra

"Toch even kijken", zegt een man die zijn hond uitlaat, terwijl de damiaatjes al op de achtergrond klinken. "Ik probeer het wel voor negenen te doen. Ik wil het niet opzoeken."

Een moeder en haar dochter hebben hun dagelijkse wandeling door de avondklok moeten vervroegen. Ze hebben weinig begrip voor de situatie. "Haar zusje is al aan het uitzoeken waar de feestjes zijn tot half vijf. Ik begrijp het wel, de jeugd heeft al zo weinig. En dan wordt dit ook nog afgenomen."

Niet veel later komen twee jongens aangerend. "We moeten over twintig minuten thuis zijn en zijn 3.5 kilometer van huis", zeggen ze vlak voordat ze lachend een versnelling inzetten. 

tekst gaat door onder de video

Rennen om op tijd thuis te zijn - NH Nieuws

Ook op de Grote Markt staan met nog tien minuten te gaan redelijk wat mensen. De politie is dan al aanwezig: op alle hoeken van het plein staan agenten. Maar dat stopt een viertal medewerkers van een restaurant niet om nog even een balletje te trappen. "Nu mag het nog", grapt een van hen. 

Tegenstander

Een man op een fiets met een kinderzitje gaat demonstratief op het plein staan. "Ik blijf hier tot zeker 22.00 uur", zegt hij. De man verklaart jurist te zijn en is tegen de avondklok. Sterker nog, hij hoopt dat de politie hem straks aanspreekt. "Ik heb ze laten weten dat ik vrijwillig aan mijn arrestatie meewerk."

Met nog geen vijf minuten te gaan komen de politieagenten in beweging. Alle aanwezigen op het plein worden ondervraagd. Wie niet in een Thuisbezorgd-jas loopt of een microfoon van een omroep bij zich heeft, moet een ingevulde verklaring laten zien. 

tekst loopt door onder de video

Veel politie op de Grote Markt in Haarlem bij ingaan avondklok - NH Nieuws

Ook de man met kinderzitje wordt ondervraagd, maar mag doorfietsen na het laten zien van een verklaring op zijn telefoon. Daarna trekken de agenten verder de vrijwel lege straten in. Wie er toch loopt, wordt staande gehouden. 

Een maaltijdbezorger vindt de leegte maar niets. Hij hoopt dat snel alles weer bij het oude kan zijn. "Het is beter als de straten weer drukker worden."

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]