Noord-Holland

NL
V

Zo ziet de eerste avond met de avondklok eruit in onze provincie

23 januari 2021, 22.00 uur · Aangepast 24 januari 2021, 18.20 uur · Door Elise Spetter

NOORD-HOLLAND - 'Van opvallend druk' tot 'heel erg rustig': het ingaan van de avondklok zorgt voor verschillende straatbeelden in onze provincie. Om klokslag 21.00 uur ging de avondklok officieel in, wat betekent dat mensen niet meer de deur uitmogen, behalve als zij tot de uitzonderingen behoren. NH-verslaggevers zijn op pad om te kijken hoe goed de maatregelen worden nageleefd in Haarlem, Amsterdam en in de regio 't Gooi.

We beginnen in de regio 't Gooi. NH-verslaggever Mark Arents is de straat op gegaan om te kijken of daadwerkelijk mensen de deur niet uitgaan. In Blaricum en Huizen deden de straten verlaten aan, vertelt hij. "Het is echt doodstil. Je ziet helemaal niemand op straat. In een halfuur tijd heb ik wat bezorgscooters gezien en drie auto's." Ook heeft hij nog geen enkele politieauto of handhavers gezien.

In Hilversum is het echter andere koek. "De sfeer is anders. En de politie heeft hier al meerdere bekeuringen uitgeschreven. Ik zag net dat in vijf minuten vijf bekeuringen werden gegeven. Onder andere een man kreeg er een die snel een tuin inrende, alsof die van hem was. Maar na een check bleek dat niet zijn woonhuis."

'Opvallend druk'

Het tegenovergestelde is het geval in het centrum van Haarlem. "Even voor 21.00 uur was het nog best druk op straat. Her en der zag je mensen naar huis rennen of nog een laatste boodschap doen." Zo waren er twee jongens die nog 3.5 kilometer van huis waren en binnen twintig minuten thuis moesten zijn. 

Ook gingen veel mensen op straat kijken wat er ging gebeuren. "De politie is direct, toen de klok 21.00 uur sloeg op de Grote Markt in Haarlem, iedereen gaan bevragen. Er was opvallend veel politie en handhaving in de straten", zegt NH-verslaggever Jelle Dijkstra. 

Tekst gaat verder onder de video

Rennen om op tijd thuis te zijn - NH Nieuws

En dan Amsterdam, daar zijn de straten vooral gevuld met politie en handhaving. Ook valt op dat er redelijk veel hondenuitlaters zijn, zegt NH-verslaggever Martijn van Veen. "Verder lijkt de tram en het openbaar vervoer bijna helemaal leeg. Ook zien de mensen op straat er redelijk gelaten uit." 

Tekst gaat verder onder de foto's

In het dorp Broek in Waterland in de regio Zaanstreek-Waterland is het stil, zegt NH-verslaggever Mischa Korzec. "Mensen blijven binnen, op een paar na die misschien nog de hond uitlaten. Ook op de zo drukke N247 is het op een enkeling na doodstil. Alleen lege bussen blijken hier nog te rijden." Verder zijn op de Koemarkt in Purmerend vijf bekeuringen uitgedeeld. 

In IJmuiden en Den Helder hield ook niet iedereen zich aan de regels van de avondklok. In IJmuiden moest de politie ingrijpen bij een demonstratie op het Martkplein met tientallen demonstranten. En in Den Helder werden enkele boetes uitgeschreven aan demonstranten die op het Julianaplein protesteerden tegen de avondklok. 

Avondklok is ingegaan in Broek in Waterland - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]