Ga naar Content

Halsema in videoboodschap: "Een van de zwaarste periodes in na-oorlogse geschiedenis"

AMSTERDAM - Burgemeester Halsema heeft zich vandaag in een videoboodschap gericht tot alle Amsterdammers, op de dag dat de avondklok ingaat. "We perken onze vrijheid nog eens in, om elkaar te beschermen. En we vergeten niet dat Amsterdam en vrijheid onafscheidelijk zijn, dat ondernemen in het hart van deze stad zit en dat ook wij een voorbeeld kunnen zijn voor nieuwe generaties."

Boodschap van burgemeester Halsema - NH Nieuws

De woorden van Halsema komen op de dag dat de avondklok voor het eerst ingaat. In de boodschap stelt de burgemeester dat hoewel we klaar zijn 'met de muren van ons huis, klaar met dicht zijn', de maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat nieuwe varianten van het virus de overmacht krijgen. 

"Misschien is dit het moment waarop de moeilijkste, zwaarste fase van deze crisis aanbreekt. Een van de zwaarste periodes in onze na-oorlogse geschiedenis. Daaraan valt niet te ontkomen. Niet door te vingerwijzen, onze hoofd in het zand te steken of te geloven in complotten."

'Wij houden vol'

In de boodschap wordt teruggeblikt op de eerdere generaties Amsterdammers. "Er is geen deel van onze stad waar veerkracht niet van generatie op generatie is overgegeven. Van Jordaan tot Javastraat, van Geuzenveld tot Gein, Kadoelen tot de Kolenkit. We kunnen met trots terugkijken op wat eerdere generaties hebben overwonnen", aldus Halsema. 

"Er is geen deel van onze stad waar veerkracht niet van generatie op generatie is overgegeven"

Burgemeester Halsema

Ook spreekt Halsema over de gevolgen van de maatregelen voor de jeugd: "Als je jong bent in Amsterdam, wil je voelen dat je leeft, 's nachts nog meer dan overdag."

De avondklok is een bittere pil voor jongeren. Jeugdwerkers maken zich zorgen over het isolement waar ze in terecht komen, waardoor mentale problemen kunnen ontstaan en zelfs verergeren. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont uit Hilversum denkt dat de avondklok hard aan zal komen bij pubers. "Jongeren hebben een speciale ontwikkelingstaak in de puberteit en dit is een eenzame opsluiting", zegt hij. 

Halsema roept op om hoopvol te blijven tijdens deze zware periode. De jongeren van de stad krijgen een speciale belofte: "Wij houden vol, Amsterdam wordt weer van jullie."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]