Haarlem

NL
V

Burgemeester Wienen vindt avondklok nu wel echt nodig: "Tanden op elkaar!"

22 januari 2021, 18.23 uur · Aangepast 22 januari 2021, 19.07 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM - Voor de gein je hond uitlaten ná 21.00 uur, omdat dat nog wel mag. Of toch met elkaar afspreken en dan een nacht doorhalen. Burgemeester Jos Wienen doet een moreel appèl om niet de avondklok te ontwijken. "Tanden op elkaar!"

Burgemeester Jos Wienen: "Tanden op elkaar!" - NH Nieuws / Geja Sikma

In het najaar was de Haarlemse burgemeester nog fel gekant tegen de invoering van de avondklok. Maar nu het kabinet en de Tweede Kamer de knoop hebben doorgehakt, staat hij pal achter deze maatregel om vooral verspreiding van de Britse mutatie van het coronavirus in te dammen. "Dat is mijn taak nu, en dat doe ik."

Burgemeester Wienen heeft vandaag met zijn collega's uit de regio Kennemerland, de politie en het Openbaar Ministerie overleg gevoerd hoe de avondklok gehandhaafd moet worden. Boa's mogen niet bekeuren, dus de handhaving na 21.00 uur rust volledig op de schouders van de politie. Met een 'slimme' ingreep in het dienstrooster hoopt burgemeester Jos Wienen te kunnen voorkomen dat agenten op andere tijdstippen van de dag niet ingezet kunnen worden. 

Quote

"Boa's laten we voordat de avondklok ingaat waarschuwen: 'Joh, je kan beter naar huis gaan'"

Jos wienen, burgemeester Haarlem

Als het nodig is krijgt de politie extra ondersteuning vanuit bijzondere eenheden en de Koninklijke Marechaussee. En boa’s en jongerenwerkers worden ingezet om voorafgaand aan de avondklok signalerend op te treden.

Tekst gaat door na video

Burgemeester Jos Wienen over politie-inzet tijdens avondklok - NH Nieuws / Geja Sikma

Damiaatjes 

Hoewel nog nooit is afgeweken van het tijdstip dat de speciale Damiaatjes-klokken vanuit de toren van de Grote of St. Bavokerk om 21.00 uur luiden, heeft de gemeente nu ingestemd met een vervroeging van een half uur.

Op deze manier krijgen de zogenoemde Damiaatjes weer hun oorspronkelijke doel: oproepen om naar huis te gaan. "Het is toch even een poging om ook even met dat oer-Haarlems symbool aandacht te vragen voor de avondklok", vindt burgemeester Wienen. 

Damiaatjes luiden avondklok in - NH Nieuws / Geja Sikma

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]