Alkmaar

NL
V

Gemeente verhoogt maximale woningprijs voor starterslening

23 januari 2021, 13.00 uur · Door Priscilla Overbeek

ALKMAAR - Het college van Alkmaar wil de maximale woningprijs voor startersleningen verhogen van 207.000 euro naar 248.000 euro. Dat komt neer op het bedrag voor een sociale-koopwoning. Deze wijziging gaat in per 1 maart 2021. "Starters zijn belangrijk voor de toekomst en de ontwikkeling van Alkmaar", reageert wethouder Wonen Paul Verbruggen.

"De huizenprijzen zijn flink gestegen" - René Gademan

De gemeenteraad besloot in 2019 om de maximale woningprijs voor een starterslening te verhogen van 175.000 euro naar 200.000 euro. Door indexatie is dit bedrag inmiddels 207.000 euro.

Er is echter nauwelijks aanbod van woningen onder dit bedrag door de gestegen woningprijzen. Dat is ook terug te zien in het aantal toegekende startersleningen. In 2019 ging het nog om 22 toekenningen, in 2020 waren het er 12.

Jaarlijkse indexatie

Om starters te blijven ondersteunen bij de aankoop van hun eerste woning, wordt de raad nu voorgesteld om de maximale woningprijs te verhogen naar het bedrag voor een sociale-koopwoning. In 2021 is dat een woning tot 248.000 euro . Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd, voor het eerst op 1 januari 2022.

Starterslening

Alkmaar heeft sinds 2005 een regeling voor startersleningen. Deze is ingesteld om ondersteuning te bieden aan mensen die voor het eerst een woning kopen en de financiering niet rond krijgen. De starterslening is een tweede hypotheek, naast de hypotheek die mensen zelf afsluiten op grond van hun inkomen.

Wethouder Verbruggen vindt het van belang dat de gemeente kopers blijft ondersteunen. "De huizenprijzen zijn inmiddels flink gestegen en de nieuwe maximale aankoopprijs van de starterslening gaat mee met die ontwikkeling, zodat starters er ook echt iets aan hebben als zij een woning willen kopen."

Het voorstel moet nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]