Alkmaar

NL
V

"Nog altijd nul komma nul compensatie met nieuw coronasteunpakket"

22 januari 2021, 15.00 uur · Aangepast 23 januari 2021, 13.27 uur · Door Anne Klijnstra & Priscilla Overbeek

ALKMAAR - De 7,6 miljard aan extra noodsteun lijkt een druppel op een gloeiendhete plaat voor veel zzp'ers en eenmanszaken. "Zolang de partnertoets blijft, krijg ik niks", zegt schoonheidsspecialist en zzp'er Kim Tocino, in reactie op het gepresenteerde pakket. "Vandaag begin ik met werken bij de GGD vaccinatielocatie, om maar iets aan inkomen te hebben." Ook andere kleine ondernemers zien geen lichtpuntje in de nieuwe steunmaatregelen.

Barbier Patrick Krook krijgt maar een schijntje - NH Nieuws/ Maaike Polder

"Nog altijd nul komma nul steun", stelt de Alkmaarse Kim. "Vijf jaar geleden zegde ik mijn baan op bij Koninklijke Marechaussee, om mijn droom waar te maken met een eigen beautysalon. Ik ben zzp'er en krijg nu geen enkele ondersteuning, omdat het salaris van mijn partner meetelt. Maar op één salaris kunnen we niet onze hypotheek, ons huishouden én de salon draaiend houden."

Vanuit de beautysector werd er gistermiddag met grote belangstelling naar de persconferentie in Den Haag gekeken. "Maar we zijn er niks of maar een klein beetje mee geholpen", zegt Anoeska de Wit, die een schoonheidssalon in Warmenhuizen runt. "Zeker de zzp'ers en thuiswerkers in onze branche."

Anoeska en Kim deelden gisteren hun grote zorgen met NH Nieuws:

Beautysector grijpt naast noodsteun - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Het nieuwe steunpakket geeft Anoeska wel iets meer lucht. "Ik heb een groter bedrijf dan Kim, en krijg nu iets meer geld vanuit de NOW-regeling en TVL-tegemoetkoming. Maar bij lange na niet genoeg om te kunnen overleven. Ik ga nu kijken wat ik moet bijlenen, dan maar dieper in de schulden. Het blijft natuurlijk onbegrijpelijk dat ze naar omzet in plaats van kosten kijken bij de toekenning. En die partnertoets nekt zoveel collega's. Schrijnend."

Quote

"Er wordt verdomme een steunpakket van meer dan 7 miljard euro voor uitgetrokken, maar wij kunnen de klere krijgen"

Rij-instructeur Wilfred Croese

Ook rij-instructeur Wilfred Croese uit Kolhorn, die al jaren lesgeeft in de regio Alkmaar, vindt dat zzp'ers met de nieuwe steunmaatregelen niet zijn geholpen. Voor de lockdown draaide zijn rijschool naar eigen zeggen als een trein. "Nu mag ik niet werken, maar word ik ook niet gecompenseerd."

"Bespottelijk. We worden gewoon niet gehoord door de regering. Ik ben echt niet de enige rijinstructeur waarbij het water aan de lippen staat." Het nieuwe steunpakket haalt voor Wilfred niets uit, omdat ook nu de partnertoets wordt toegepast. Tot op heden krijgt hij daarom slechts 230 euro per maand, omdat zijn vrouw een uitkering van 1270 euro ontvangt.

"Het gaat om 140.000 zzp'ers die niets krijgen, omdat het inkomen van de partner wordt meegerekend. Er wordt verdomme een steunpakket van meer dan 7 miljard euro voor uitgetrokken, maar wij kunnen de klere krijgen."

Bij de kappers overheerst ook teleurstelling na de persconferentie. "Het belangrijkste pijnpunt: er wordt niet acuut iets geregeld voor de zwaar getroffen ondernemers in de kappersbranche. Er is directe hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een voorschot", vindt de kappersbond ANKO. "We bezinnen ons op verdere actie."

Patrick Krook van De Barbier in Alkmaar merkt maar weinig van de compensatie. "Ik heb ruim 4000 euro aan kosten en krijg een schijntje. Maar, ik doe niet mee aan een voortijdige opening, waar collega's mee dreigen, die boete kan ik financieel niet aan." Wel heeft hij de petitie ondertekend, waarmee kappers vragen om snelle actie vanuit de overheid.

Quote

"Het is een drama en ik voel me echt aan m'n lot overgelaten"

Tattoeëerder Marcel van Eijk

"Ik krijg enkel een bijstanduitkering", verklaart Alkmaarder Marcel van Eijk van Tattoo22. Hij bekeek de persconferentie met zeer gemengde gevoelens. "Ik krijg geen enkele compensatie. En zelf andere inkomsten zoeken kan niet, want dan moet ik m'n uitkering terugbetalen."

"Het is echt een drama. Ik voel me aan m'n lot overgelaten. We zouden prima kunnen werken, omdat we ons strikt houden aan de regels voor contactberoepen van het RIVM. Konden we maar thuisbezorgen of iets anders, maar er mag niks."

Marcel hoort en ziet steeds vaker om zich heen dat er illegaal gewerkt wordt. "Die thuistatoeëerders borduren er op los. Dat kunnen wij dan straks weer op gaan lossen. Maar voorlopig zie ik ons niet heropenen."

Horeca

De pleister is iets groter geworden, stelt Karin Hiemstra van de Alkmaarse tak van Koninklijke Horeca Nederland. "Maar nog steeds vallen er collega's tussen wal en schip. Er is maatwerk nodig. En ook in onze sector speelt de partnertoets ons parten. Desondanks strijden we moedig voorwaarts."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]