Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Nieuwe plek gezocht voor karakteristieke vishal van markthalterrein

22 januari 2021, 08.30 uur · Aangepast 22 januari 2021, 10.04 uur · Door Robbert Bianchi

AMSTERDAM - Het Markthalterrein in Amsterdam-West ondergaat de komende jaren een metamorfose. Er zijn plannen voor een nieuwe woonwijk en de monumentale Centrale Markthal krijgt een nieuwe functie. Maar voor de karakteristieke Vishal is er geen plaats. Erfgoedvereniging Heemschut wil het gebouw op een ander locatie een nieuw leven geven.

Pas als je goed kijkt zie je de schoonheid van het gebouw - NH Nieuws

"Dit soort wederopbouwarchitectuur hebben we nog maar weinig in Nederland dus het is belangrijk dat het blijft bestaan”, vertelt Wouter van Elburg van Erfgoedvereniging Heemschut. Dat het gebouw geen monumentenstatus heeft vindt hij onterecht. “Wat je vaak ziet bij dit soort gebouwen is dat het zo intensief gebruikt is dat het helemaal verrommeld is en dat je nauwelijks meer ziet hoe mooi het ooit in beginsel was”, aldus Van Elburg.

Redden van de sloop

De vishal moet wijken voor grote bedrijfshallen die er over een paar jaar gebouwd gaan worden. Maar Erfgoedvereniging Heemschut wil samen met de projectontwikkelaar van het marktkwartier kijken of er een andere plek te vinden is waar het bijzondere gebouw heropgebouwd zou kunnen worden.

Kijk hieronder naar de reportage waarin Wouter van Elburg ons laat zien waarom de vishal een bijzonder gebouw is.

Wouter van Elburg laat zien waarom de vishal een uniek gebouw is - NH Nieuws

“Het mooie van de constructie is dat het gebouw een soort prefab-constructie heeft, dat betekent dat het waarschijnlijk uit elkaar gehaald kan worden en ergens anders weer opgebouwd worden. Dus dan kan het ook op een andere plek misschien een nieuwe functie krijgen”, aldus Van Elburg. Hij roept iedereen op om mee te denken naar een nieuwe locatie en functie voor het gebouw.

Misschien kan de toekomstige vishal dienen als een visrestaurant, atelierruimtes, dansstudio of iets anders, alle suggesties zijn welkom. Meer informatie over de vishal vind je op de website van Erfgoedvereniging Heemschut.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]