Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Burgemeester Halsema: Complottheorieën over agenten in burger 'verfoeilijk'

20 januari 2021, 21.17 uur · Door AT5

AMSTERDAM - Burgemeester Halsema van Amsterdam zegt geschrokken te zijn van de beweringen op sociale media dat agenten in burger, de zogenoemde Romeo's, afgelopen zondag tijdens het coronaprotest op het Museumplein rellen zouden hebben uitgelokt.

Burgemeester Femke Halsema

Er waren zondag meerdere teams met Romeo's actief om demonstranten aan te houden. "De suggestie alleen al dat politieagenten, ambtenaren van een aanhoudingseenheid, geweld uitlokken waar hun collega's de dupe van worden en dat ze hun eigen eed en opvattingen zouden schenden, is bedroevend", zei Halsema tijdens de gemeenteraadsvergadering. "Ik vind het ook verfoeilijk en neem er op elke manier afstand van."

Halsema vertelde dat er niet één, maar drie politiepaarden met een ploertendoder zijn geslagen. Eén van de paarden werd maar liefst vier keer op het hoofd geraakt. Ze zei dat er ook steeds meer bekend wordt over de identiteit van de verschillende demonstranten. "De persoon die alsmaar met bebloed hoofd op social media rondgaat, dat was iemand die vlak daarvoor een trap uitdeelde aan de ME."

Ze is niet te spreken over de rol van organisator Michel Reijinga, die niet in het Westerpark wilde staan. "Er is hem aangeboden om met mij te praten, maar dat voorstel heeft hij afgeslagen. Hij heeft, enigszins verhuld, wel opgeroepen om naar het Museumplein te komen. Dat is buitengewoon jammer, hij heeft geen verantwoordelijkheid genomen. Er was daardoor geen ordedienst en er waren geen regels over het afstand houden."

"De organisator heeft geen verantwoordelijkheid genomen"

Femke Halsema, burgemeester Amsterdam

Aanstaande zondag wil Reijinga weer op het Museumplein staan, naar eigen zeggen om koffie te drinken. Daarnaast roept het account van Viruswaarheid op om zondag naar het Museumplein te komen. Halsema zei dat er geen demonstratie is aangevraagd. Gemeente, politie en justitie bekijken nog welke maatregelen er genomen kunnen worden. "Als die daartoe leiden dat het mensen ontmoedigt, dan zullen we ze natuurlijk bekendmaken."

"Mocht men ideeën hebben om te demonstreren, meld het. Zorg voor redelijk overleg, ordediensten en voorzorgsmaatregelen", zei ze tegen tegenstanders van de coronamaatregelen. "Bent u van plan om spontaan en in grote getale naar het Museumplein te komen, doe het niet."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]