Ga naar Content

Open dagen voor het eerst helemaal online: "We zijn heel druk met filmpjes maken"

AMSTERDAM - Middelbare scholen zijn razend druk met het voorbereiden van de open dagen. Die moeten voor het eerst helemaal online. Filmpjes, webinars, augmented reality en livestreams: alles wordt uit de kast getrokken voor een zo compleet mogelijke ervaring.

Archieffoto - Foto: NH Nieuws N-H

"Vandaag gaan we de camera uitproberen", zegt Marc Franzen, directeur van het Bredero Beroepscollege in Amsterdam-Noord. De open dagen zijn vandaag en zaterdag, en dan moet alles voor elkaar zijn. "We hadden er natuurlijk al rekening mee gehouden en waren al begonnen met filmpjes op te nemen, maar vorige week is pas echt duidelijk geworden dat we echt niemand konden ontvangen." Een strop voor een school met praktisch onderwijs in een prachtig oud gebouw.

Franzen: "Wat we normaal doen, is de kinderen dingen laten doen: een stukje pizza bakken, iets technisch sleutelen. Daarmee krijg je echt de ervaring van hoe we hier werken. Vaak hadden de kinderen dan tijd tekort, omdat ze zoveel leuks te doen hadden. Dat moeten we nu missen, dat is natuurlijk jammer." Naast de filmpjes over de verschillende profielen, heeft de school gekozen voor een livestream voor groepjes leerlingen. 

Sfeer

Het blijkt nog best ingewikkeld te zijn om de sfeer van je school in beeld te brengen, terwijl sfeer vaak in de top drie staat van redenen om te kiezen voor een bepaalde school. Het Bredero Beroepscollege huist met 200 leerlingen in een prachtig oud gebouw, met mooie hoge plafonds en grote lokalen. Directeur Franzen: "Een van die lokalen heeft aan het begin een hele rij kluisjes. En daarna loop je er dan in. Maar als je dat in een filmpje laat zien, denk je opeens: wat doen die rare kluisjes daar? Die hebben we dus maar helemaal weggelaten." Franzen hoopt dat hij later in het jaar de nieuwe leerlingen toch nog kan ontvangen, voordat het echte schooljaar begint.

Het ROC van Amsterdam (en Flevoland) is met 30.000 studenten een hele grote. De 'try out day' is omgetoverd in een 'try out tour'. "Meestal is het bezoek van de open dag een laatste fase in een heel besluitvormingsproces waar we weinig bij betrokken zijn. Dat is nu anders", zegt Wikash Chaitram, manager voorlichting en informatie. "We hebben bijvoorbeeld filmpjes waarin je kan ontdekken of een bepaalde sector binnen onze school eigenlijk wel bij je past. En je kan een algemenere studiekeuze test doen. We zijn al de grootste aanbieder van Amsterdam, maar nu willen we ook graag de beste studiekeuze-adviseur zijn."

Naast de studiekeuzetests, is er online van alles te doen bij het ROC van Amsterdam. Je kan meekijken met lessen, er zijn interviews met leerlingen en docenten, en webinars van lessen die online al gegeven zijn, kun je terugkijken. Er is hulp bij aanmelding, maar je kan ook eerst nog even een op een chatten met een loopbaanadviseur. Deze hele online omgeving moet de aankomende student helpen de beste keus te maken. 28 januari is de kick-off. 

"Voor ons is het heel belangrijk dat school een fijne plek is om naartoe te gaan, en dat is online soms moeilijk uit te leggen"

jaco mijnheer, hyperion lyceum

Ook het niet-beroepsonderwijs moet eraan geloven. Het personeel van het Hyperion Lyceum, ook in Noord, draait volop overuren om alles in orde te hebben voor de open dagen.

Vanavond is het zover. De achtstegroepers die zich al hadden aangemeld voor de open dagen, krijgen nu online een rondleiding. Dat gebeurt met een filmpje waarin je door het gebouw loopt met een paar leerlingen. Jaco Mijnheer, teamleider van leerjaar 1 en 2 en verantwoordelijk voor de werving, vertelt vol enthousiasme. "Ons gebouw is heel bijzonder. Het is net nieuw en echt gebouwd vanuit onze onderwijsvisies. Het gaat over transparantie. Lokalen liggen om een centrale ruimte en bijna overal kun je wel doorheen kijken. Dat wil je dan graag laten zien. "

Populaire school 

Mijnheer is met zijn collega's de afgelopen tijd erg druk geweest met de voorbereidingen voor de open dagen, maar is te spreken over het resultaat. "En we zitten natuurlijk in een luxe positie, we zijn een populaire school."  De open dag is nu een sessie van een uur met kleine groepjes. Ze krijgen het gebouw te zien en kunnen vragen stellen aan ouders, leerlingen en docenten. Daarna kunnen ze nog een korte les volgen. Verder zijn er filmpjes over bijvoorbeeld leerlingbegeleiding en bijzondere vakken die ze alleen op het Hyperion geven. Moeilijk vind hij het wel, die online kennismaking. "Het contact met onze leerlingen vinden we heel erg belangrijk, het pedagogisch klimaat. Voor ons is het belangrijk dat school een fijne plek is om naartoe te gaan. Hoe we praten en hoe we luisteren. Dat blijft online toch lastig over te brengen."

De scholen zijn het er wel over eens: de online informatie over opleidingen is een blijvertje. Je kan er veel in kwijt. Maar de beste keus maken de leerlingen toch als ze over de drempel stappen van een echt gebouw. Laten we hopen dat het volgend jaar weer kan. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]