Ga naar Content

CSI, maar dan met dieren: "Ons onderzoek moet een preventieve werking hebben"

PURMEREND - Een langgekoesterde wens van forensisch dierenarts Monique Verkerk gaat in vervulling: een ingerichte ambulance. Hiermee kan ze ter plekke verdachte situaties rondom overleden dieren onderzoeken, iets wat uniek is in Europa. Verkerk is al tien jaar lang forensisch dierenarts en werkt sinds kort vanuit de Dierenambulance Purmerend, waar de overleden dieren binnenkomen. 

CSI, maar dan met dieren: "Ons onderzoek moet een preventieve werking hebben" - NH Nieuws

Geweld tegen honden ziet ze vaak voorbijkomen. "Het is elke keer weer een verrassing wat je gaat vinden", zegt Verkerk tegen NH Nieuws. "Soms begrijp je niet waar mensen toe in staat zijn, maar het gebeurt dus wel."

Binnen het Forensisch Dierenonderzoek behandelt Verkerk ongeveer honderd zaken per jaar in haar vrije tijd. "In 90 procent van die zaken zijn dat onderzoeksvragen van de politie", zegt Anouk Duijnker, operationeel specialist diergerelateerde criminaliteit bij de politie.

"Het is het leggen van een puzzel waar Monique ons mee helpt"

specialist diergerelateerde criminaliteit anouk duijnker

"Dan kan het gaan over verwaarlozing, mishandeling, vergiftiging of bijtincidenten. Het is voor ons belangrijk om de feiten te onderbouwen. Het is het leggen van een puzzel waar Monique ons mee helpt."

Tekst loopt door onder de foto 

Nieuwe ambulance Forensisch Dierenonderzoek - Foto: NH Nieuws

Duijnker geeft een voorbeeld van een zaak die ze zich goed kan herinneren. "Laatst werd er een dode hond opgehaald door een dierenambulance. Het dier was aangetroffen bij een mevrouw die ernstig in de war was. Op het lijfje waren verwondingen te zien waarbij de gedachte was dat hier sprake was van het bewust toebrengen van letsel. Aangezien deze mevrouw ook verklaarde dat ze de hond geopereerd had, hebben we sectie laten doen."

Langdurige verwaarlozing

"Uit de sectie bleek dat de verwondingen waren ontstaan door langdurige verwaarlozing, maar niet door mishandeling. De verwondingen die wel door een mens waren toegebracht, waren na de dood ontstaan. In deze zaak hielp het onderzoek ons om de verdenking van mishandeling te laten vallen en over te stappen naar een verdenking van verwaarlozing. Dat is een ander strafbaar feit."

"Mensen moeten weten dat we nu onderzoek doen, je komt er niet zomaar mee weg"

forensisch dierenarts monique verkerk

Met een volledig onderzoek en een rapport van een zaak is er meer kans op een veroordeling, zegt Duijnker. Dat kan er ook voor zorgen dat daders van geweld tegen dieren een verbod op het houden van dieren kunnen krijgen. Ze zegt dat er in de coronaperiode tot nu toe geen stijging is geregistreerd in het aantal dierenmishandelingen.

Forensisch dierenarts Verkerk: "Ons onderzoek moet ook een preventieve werking hebben. Mensen moeten weten dat we nu onderzoek doen, je komt er niet meer mee weg. De straffen in Nederland zijn niet zo hoog dat je het daar voor moet doen, maar het gaat erom dat dit niet mg worden herhaald. Het moet niet zo zijn dat als je je hond zat bent, dat je hem wegdoet en dan gewoon een nieuwe kan halen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]