Ga naar Content

Rechtvaardigt corona een avondklok? Burgemeesters betwisten toegevoegde waarde

NOORD-HOLLAND - Lange tijd was het een no-go, maar inmiddels wordt er serieus nagedacht over het instellen van een avondklok om verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Of 'ie er daadwerkelijk komt, wordt naar verwachting op z'n vroegst woensdag bekend. NH Nieuws peilde alvast bij een select gezelschap Noord-Hollandse burgemeesters of zij voorstander zijn of wellicht toch te veel beren op de weg zien.  

Foto: Gemeente Hilversum / Adobe Stock | Beeldbewerking NH Nieuws

Als het zover komt, zouden we tussen 20.00 uur en 4.00 uur 's ochtends verplicht massaal moeten binnenblijven. Wat daarvan de effecten kunnen zijn, wordt momenteel door het Outbreak Management Team (OMT) berekend. In afwachting van die berekening, en het daaraan gekoppelde advies, is het Veiligheidsberaad - het overleg tussen de voorzitters van de Veiligheidsregio's - van gisteravond naar vanavond verplaatst. 

Het demissionaire kabinet is voorstander, zo meldde de NOS gisteravond, al hebben Rutte en co voor de invoering ervan wel de steun van enkele oppositiepartijen nodig. Vooral D66 lijkt dwars te liggen, omdat volgens die partij nog te weinig duidelijk is over de effecten van de avondklok. Mogelijk brengt het OMT-advies de democraten op andere gedachten, al loopt de politie al vooruit op de invoering van de avondklok: bij het opstellen van de roosters voor deze week is agenten gevraagd  tot 1.00 uur 's nachts in plaats van tot 23.00 uur 's avonds te werken, meldt NRC.  

'Handhaving enorme uitdaging'

Veel burgemeesters onthouden zich vooralsnog van commentaar, ook als het op 'mogelijke gevolgen voor de uitvoering' aankomt. Wat dat betreft is burgemeester Marjan van Kampen van Schagen een uitzondering. "Met de weinig beschikbare capaciteit wordt handhaving in dit uitgestrekte, landelijke gebied een enorme uitdaging." Als de maatregel wordt ingevoerd zal het netto weinig opleveren, vermoedt ze. "Het is winter en het is koud",  verwijst ze naar het geringe aantal mensen dat zich binnen haar gemeentegrenzen op straat bevindt.

Haar collega uit Medemblik, Frank Streng, is dezelfde mening toegedaan. "Het is hier 's avonds uitgestorven", laat een woordvoerder namens de burgervader  weten. Toch maakt ook Streng zich zorgen over het gebrek aan capaciteit om te handhaven als het wel zover komt. "Maar als er extra middelen beschikbaar komen, zullen we er alles aan doen om de capaciteit op te hogen."  

Doel heiligt middel niet

De burgemeester van Diemen is overigens nog het meest uitgesproken over de maatregel, zo blijkt uit een tweet die hij vanochtend de wereld instuurde. Erik Boog vindt dat het doel (virusbestrijding) de middelen (avondklok) in dit geval niet heiligt. "Avondklok gaat veel te ver",  zo deelde hij in navolging van zijn Amersfoortse collega met zijn volgers.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Net als Boog benadrukt burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon dat 'de grootste winst' te behalen is door ons allemaal aan de inmiddels welbekende maatregelen te houden. Afstand houden, mondkapjes dragen, handen wassen en thuiswerken, al bespeurt Van Dam wat betreft die laatste nonchalance. "De drukte op de wegen laat zien dat er veel minder wordt thuisgewerkt dan tijdens de eerste golf."  

Mocht het wel tot een avondklok komen, is de capaciteit volgens Van Dam ook in haar gemeente te beperkt om er goed op te handhaven. Ze verwacht dus dat ze genoeg boa's en agenten paraat heeft om iedereen van straat te halen, maar hoopt dat haar inwoners zich achter de oren zullen krabben. "Wel moge duidelijk zijn dat het een forse maatregel met een duidelijk signaal zou zijn."  

'Weinig draagvlak verwacht'

Wat de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes betreft - ook tegenstander van de avondklok vanwege de verwachte problemen rond de handhaving - moet het kabinet verder kijken dan de avondklok. "Ik vind dat er nog naar alternatieve maatregelen moet worden gezocht", laat hij NH Nieuws weten. 

Bovendien verwacht Broertjes dat gezien de afname in het aantal besmettingen het draagvlak voor een vergaande maatregel als de avondklok zal ontbreken. "En het vaccin is binnen handbereik. Een avondklok is daarmee moeilijk uit te leggen en kan gemakkelijk ten koste van het toch al afnemende draagvlak gaan." 

'Geen commentaar'

Zoals gezegd willen de meeste bevraagde burgemeesters niet vooruitlopen op de mogelijke invoering van de avondklok, zo blijkt uit een rondgang van NH Nieuws. Don Bijl van Purmerend en Frank Dales van Velsen benadrukken dat de bal niet bij hen, maar bij het kabinet ligt. "Wij gaan als gemeente niet over het al dan niet invoeren van die landelijke maatregel", aldus Dales. "Daarom doen we op dit moment geen uitspraken over de wenselijkheid en op dit moment ook niet over de mogelijke gevolgen in de uitvoering."

Ook burgemeesters Wienen van Haarlem en burgemeester Roemer van Alkmaar onthouden zich vooralsnog van commentaar. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat de burgemeester en de stad 'achter het statement van de voorzitter van het Veiligheidsberaad staan'. "Maar als we er te zijner tijd anders instaan, zullen we dat communiceren."

Eerder liet de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema al wel blijken zich zorgen te maken over mensen met psychische problemen. Voor hen moet er een speciale regeling komen, bepleitte ze eerder vandaag. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook