Ga naar Content

Schaken in een bubbel: gewijde stilte Tata-toernooi geeft 'magische sfeer'

WIJK AAN ZEE - Er hangen vlaggen en er staan borden die de aandacht vestigen op het Tata Steel-toernooi, maar verder wijst niets erop dat in Wijk aan Zee één van de meest prestigieuze schaakevenementen ter wereld wordt gehouden.  

Vanwege corona strijden in De Moriaan alleen veertien grootmeesters om de zege. De honderden amateurs die traditioneel op hetzelfde moment hun partijtjes spelen, zitten thuis. Daardoor is  het rustig in Wijk aan Zee, zowel in de speelzaal als in de straatjes van de badplaats. Daar zitten de cafés de tweede helft van januari normaal gesproken vol met amateurs die hun net gespeelde potjes analyseren.

Lees ook

"Daardoor hangt er hier normaal gesproken een aparte sfeer", zegt een man die zijn hond uitlaat. "Die drukte mis je nu. Best wel jammer." In de speelzaal, waar de veertien toppers de derde ronde beginnen met de Zweed Nils Grandelius als verrassende leider, hangt een gewijde stilte. "Magisch", noemt Jeroen van den Berg de rust in De Moriaan. "Ook ik vind het jammer dat de amateurs, de challengers er niet zijn en publiek ontbreekt. Maar dit heeft toch ook wel wat."

"Bij de start van het toernooi is er een last van mijn schouders gevallen"

Toernooi-directeur Jeroen van den Berg

Jeroen van den Berg maakt deel uit van de schaakbubbel en wordt net als de grootmeesters in totaal vier keer getest op corona. Hij ondergaat het gelaten. Van den Berg is blij dat het toernooi begonnen is. "De aanloop was moeizaam met ook nog een speler die een paar dagen voor de start moest worden vervangen. Het moment dat zaterdagmiddag om 14.00 uur de klokken aangingen, kwam voor mij echt als een opluchting." 

Doordat de horeca dicht is, de anderhalvemetermaatregel geldt, er mondkapjes worden gedragen, kortom dat de dreiging van corona-besmetting altijd zichtbaar is, is de 83ste editie van het toernooi een heel bijzondere. Eentje die Van den Berg niet snel zal vergeten.

Ritme

"Heel apart allemaal. Aan de andere kant: we waren allemaal snel gewend aan de nieuwe omstandigheden. Bovendien, het ritme van de schakers wordt nauwelijks onderbroken door dit regime. Ze doen nu eenmaal niets anders dan wedstrijden in de Moriaan spelen en op hun hotelkamer de partij analyseren." 

Uitslagen derde speeldag

Op de derde speeldag kwam Anish Giri met de witte stukken remise overeen met de Duitser Donchenko. De tweede Nederlander in de groep Jorden  van Foreest deelde eveneens het punt. Dat deed hij met de zwarte stukken tegen de PoolWojtaszek. 

Er is een kopgroep van vijf man, onder wie Giri en wereldkampioen Carlsen die na drie partijen twee punten hebben verzameld. Van Foreest volgt op een half punt. Dinsdag is de vierde speeldag en neemt Van Foreest het met wit op tegen Carlsen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]