Ga naar Content

Viroloog De Jong: "Tweede vaccinatie misschien onnodig na eerdere corona-infectie"

AMSTERDAM - Viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC hoopt met een grote cohortstudie uit te zoeken of een tweede vaccinatie misschien niet nodig is bij mensen die al een corona-infectie hebben doorgemaakt. Dat zei hij gisterochtend tegen NH Radio in het programma 'June tot Twaalf'. Ook hamert hij op de basale maatregelen: "Afstand houden is belangrijker dan ooit."

Foto: Flickr / Dr. Partha Sarathi Sahana

Het Amsterdam UMC wil met de studie onderzoeken of mensen met een doorgemaakte corona-infectie met één vaccinatie voldoende zijn beschermd tegen een eventuele tweede infectie.

De Jong: "We zouden heel graag juist in dit cohort ook kijken wat het effect van de eerste vaccinatie is, of je dan toch een goede boost geeft aan het immuunsysteem en een tweede vaccinatie wellicht niet nodig is." Als dat zo is, zou je met die bespaarde vaccins sneller andere doelgroepen kunnen inenten. 

Wens

Gevraagd naar details van het onderzoek vertelt UMC-woordvoerder Mark van den Broek dat de studie vooralsnog een wens is, die nog niet kan worden uitgevoerd, omdat vaccins schaars zijn. Hoewel het ziekenhuis graag over vaccins zou beschikken om de studie uit te voeren, is besloten dat de nu beschikbare vaccins naar andere doelgroepen gaan.

"Het cohort hebben we al", zegt hij over de doelgroep waarmee hij zou willen testen. Dat zijn namelijk patiënten van de zogeheten post-covid-poli, die al dan niet met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest en na hun besmetting door het ziekenhuis gevolgd worden om indien nodig nazorg te kunnen bieden. 

Zolang de studie niet is uitgevoerd, blijft het advies om het zekere voor het onzekere te nemen, benadrukt viroloog De Jong in het radio-interview. "Om je wel te laten vaccineren, al heb je misschien negen maanden geleden al corona gehad."

"Afstand houden is bij deze besmettelijkere variant belangrijker dan ooit"

Menno de Jong, viroloog en OMT-lid

Tegen mensen die zich zorgen maken of het vaccin wel veilig is, zegt De Jong het volgende: "We hebben inmiddels zoveel jaren ervaring met vaccins. Ze zijn allemaal vergelijkbaar: een stukje eiwit van het virus wordt aan het immuunsysteem getoond, zodat het antilichamen tegen dat virus gaat maken."

Kortetermijneffecten zoals koorts, moeheid, een allergische reactie of een pijnlijke rode plek waar de prik is gezet zijn volgens De Jong tekenen dat je immuunsysteem aan het werk is. "Dat zijn allemaal bijwerkingen die erbij horen. Maar dat wat het oplevert, de bescherming tegen een toch heel akelige infectie voor velen en de sleutel tot het oplossen van deze pandemie, is toch wel een heel grote winst."

Engelse variant

De Jong maakt zich zorgen over de Engelse variant van het virus. Die is waarschijnlijk besmettelijker, omdat het deel van het virus dat zich hecht aan lichaamscellen beter ontwikkeld is. "Het virus kan zo makkelijker een cel binnenkomen en heeft dus minder virusdeeltjes nodig om te infecteren." Hoewel het totale aantal nieuwe besmettingen per dag daalt, stijgt volgens De Jong het aandeel van besmettingen met deze variant.

"Mensen moeten zich bewust zijn dat we niet voor een vrolijk scenario staan"

Menno de Jong, viroloog en OMT-lid

Hij hamert daarom op de basale maatregelen en noemt hierbij vooral het afstand houden. "Iedereen moet zich bewust zijn dat deze variant echt een grote zorg is. Er worden een hele hoop vervelende maatregelen over ons heen gestrooid. Daarnaast is het meer dan ooit belangrijk om ons aan de gewone maatregelen te houden: zoveel mogelijk afstand houden, zo min mogelijk op bezoek gaan, zoveel mogelijk thuiswerken. Die afstand is belangrijker dan ooit."

Avondklok

Volgens De Jong vinden de meeste infecties plaats - naast op het werk en in het eigen huishouden - tijdens bezoek. Over de avondklok zegt hij daarom: "Als je dat verder wil voorkomen, zul je dit soort rigoureuze maatregelen moeten nemen waarvan je niet weet wat het effect gaat zijn. Zullen mensen hun bezoek vervroegen? Hoeveel mensen zullen er blijven slapen?"

Met het oog op de Engelse variant doet De Jong daarom een beroep op iedereen: "Mensen moeten zich bewust zijn dat we niet voor een vrolijk scenario staan. Het vereist een hoop eigen verantwoordelijkheid. We moeten elkaar nu helpen."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook