Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Nu ook eerste verpleeghuisbewoners gevaccineerd: "Stap richting nieuwe normaal"

18 januari 2021, 16.53 uur · Door Marieke Pijlman

HAARLEM/IJMUIDEN - De eerste bewoners van twee verpleeghuizen van Zorgbalans in Haarlem en IJmuiden zijn gevaccineerd. Het gaat om een pilot van het ministerie. De eerste prik werd met applaus ontvangen. 

Foto: Client zorgbalans Haarlem krijgt vaccinatie tegen het coronavirus - NH

Het is de eerste keer dat kwetsbare ouderen worden gevaccineerd. Op korte termijn krijgen tweehonderd bewoners van de locaties Velserduin en Zuiderhout de coronaprik.

"We wilden altijd al het liefst dat onze kwetsbare bewoners als eerste aan de beurt zouden zijn en dat dat nu zo is, is heel fijn", vertelt Kim Hirs van zorginstelling Zorgbalans. "Het is een eerste stap naar het nieuwe normaal."

Militaire operatie

In totaal worden deze week in de huizen van Zorgbalans twaalfhonderd bewoners ingeënt. "Het is een enorm project, zeg maar gerust een militaire operatie", vervolgt Hirs. "Maar iedereen is zo blij dat we zijn uitgekozen om mee te doen aan de pilot."

Bekijk hieronder beelden van de eerste prik, die met applaus werd ontvangen. Artikel gaat door onder video.

Bewoners van Zuiderhout in Haarlem krijgen vaccinatie tegen het coronavirus - NH Nieuws

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil met deze pilot de vaccinatiestrategie voor verzorgingstehuizen, verpleeghuizen en andere langdurige zorg testen en ermee proefdraaien. Omdat de bewoners van deze instellingen op de eigen locatie worden gevaccineerd moeten er meerdere kleine hoeveelheden geleverd worden. Bijna alle bewoners staan positief tegenover de vaccinatie.

"Het meeste bezoek is pas over een half jaar aan de beurt"

Kim Hirs, Zorgbalans

In de praktijk betekent het niet dat de medewerkers op korte termijn anders gaan werken nu de bewoners gevaccineerd worden. Voorzorgsmaatregelen als het bewaren van de anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes blijven van kracht, omdat niet alle medewerkers en bewoners worden ingeënt.

Hirs: "We kunnen medewerkers niet verplichten om zich te laten vaccineren. Ook komen er regelmatig bewoners bij die dan nog niet ingeënt zijn en daarnaast heb je natuurlijk ook bezoekers die hier komen en pas over een half jaar aan de beurt zijn."

De bereidheid bij bewoners om zich te laten vaccineren ligt hoog en komt bijna op 100 procent uit. Van de medewerkers is dit niet bekend, omdat het volgens Hirs wettelijk verboden is om de vaccinatiebereidheid van medewerkers te registreren. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]